Пресконференция на председателя на временната комисия за преименуване на местности

...
Пресконференция на председателя на временната комисия за преименуване на местности
Коментари Харесай

Топовните салюти на заралийската културна революция

Пресконференция на ръководителя на краткотрайната комисия за преименуване на местности в Стара Загора Михаил Михайлов, членове на комисията и външни специалисти, на която бе категорично бе декларирано, че хората, които имат парцели в препоръчаните за преименуване местности няма за какво да се тормозят, тъй като няма да се постанова замяна на нотариални актове и документи за тях

След като на 31 май 39 общински съветници в петия максимален град в България гласоподаваха преименуването на 868 местности от турско-арабски на български, множеството реакции " за " и " срещу " овладяха общественото пространство и локалното административно решение стана народен проблем.
От " Бин будак " в " Хиляда чепа ", от " Имамка " в " Поповото ", " Михов мочур " в " Михов вир ", " Ерек дере " в " Сливов дол ", " Сан Иванов хендек " в " Сан Иванов ров ", " Кьорава морава " в " Сляпа морава ", " Убий ром " в " Цигански гробища ", " Бейската кория " в " Чорбаджийската гора ", " Кара сиврия " в " Острец " - преименуванията, като се изключи че звучат смешно, са и дело на в действителност сериозен по размер труд. Мнозина може би биха се запитали дали тази сила нямаше да е по-полезна, в случай че общинските съветници я бяха вложили в това да вземем за пример Стара Загора да предложи на всяко дете в района обучение, обвързвано с най-модерни цифрови умения, програмиране, предприемачество, да провежда в допълнение обучение за възрастни или да се привлекат новаторски бизнеси с висока добавена стойност, с цел да се понижи приключването на младежи от района.
Очевидно обединението сред ГЕРБ и патриотите стартира да дава своите плодове на локална почва, откакто това предложение за преименуване е било неведнъж отказвано през годините, когато плетеницата на властта изключваше националистите. Още по тематиката
Мнения Daily - Крайнодесните активизират расисткия си електорат

И още: При хибридна офанзива няма отговор в жанр " око за око " ; Как Тръмп ще пострада от комерсиалната война с Европейски Съюз
5 юни 2018
Мнения Daily - Само географията ли ще покръстваме

И още: Работещ административен съд би поставил завършек на корупционните касички; Германия остана съвсем без съдружници
4 юни 2018
Защо тематиката за бурките е медиен балон

В медийната дисхармония, провокирана от изявлението на основния прокурор Сотир Цацаров, казусът по какъв начин се оправяме с радикализацията остава неназован
6 апр 2016
България може да се опълчи сполучливо на ИДИЛ единствено с поддръжка на българските мюсюлмани

Втора част на поредицата на " Капитал " и арабиста Симеон Евстатиев за мястото на нашата страна в подтекста на световната опасност ИДИЛ
5 ное 2014 Историята, която се разшумя по националните медии, стартира още през 2008 година Тогава общинският консултант от " Атака " Михаил Михайлов внася предложение в Старозагорския общински съвет за преименуване на местностите с турско-арабски имена на български. " Общо три пъти съм го внасял, в този момент просто сътрудниците общински съветници съумяха да се обединят и узреят за делото на нашите предци за преименуването на местностите. И се надявам в цяла България да го прегърне и довърши. " - показа той пред " Капитал ". Михаил Михайлов с изключение на дълготраен общински консултант, е бил и претендент за кмет на Стара Загора през 2015.

Последния път, когато той внася предлагането си - през 2017 година, най-сетне се увенчава с триумф и Общинският съвет на Стара Загора утвърждава предлагането в две точки - да се преименуват местностите, като за задачата се сътвори краткотрайна комисия. Съвносителите са от другите националистически обединения в локалния парламент - НФСБ и Вътрешна македонска революционна организация, сред тях е и Гергана Микова, която сега е регионален шеф на Старозагорска област. Микова, която е член на НФСБ, беше назначена за регионален шеф от настоящето държавно управление на Борисов.

Едногодишен интензивен труд

Комисията запретва ръкави, тъй като се оказва, че пред нея стои в действителност сериозен труд, който съгласно личните й заявки е лишил една година. Става въпрос за няколко хиляди наименования из цялата община, които би трябвало да се прегледат едно по едно за всевъзможни турско-арабски примеси, тъй като, както споделя Михайлов: " Няма причина обитаемоте места да носят турски имена. Ние си връщаме това, което ни е принудително отнето. " Повечето участници в комисията се базират и на декрет на Министерския съвет от 1975 година, съгласно който, " всички наименования на местности в България би трябвало да носят благозвучни български имена ".

Антон Андонов, общински консултант от Вътрешна македонска революционна организация, също изяснява, че се е гледала околност по околност и горичка по горичка. " Отне ни към 15-20 съвещания, работихме с Регионалния исторически музей и специалист-арабист ". Крайният резултат е описът с 868 местности, които ще бъдат преименувани и който е качен на уеб страницата на общината. Андонов е безапелационен, че комисията си е свършила работата съзнателно, транспарантно и тъкмо, като от самото начало тя е давала отчетност за активността си. Разходите, които комисията е гласувала, са били и два хонорара от по 300 лв. за експертите, а съветниците са работили гратис. Според Андонов сходни начинания е имало и във Варна и Бургас обратно през годините, само че в надалеч по-малки мащаби.

В самата Стара Загора преименувания е имало на обособени стадии през десетилетията - след Освобождението, към 1905 година, най-голямото след преврата на деветнайсетомайците и още няколко по-късно.

" Просто взехме решение и го направихме. ", съобщи пред " Капитал " Таньо Брайков, ръководител на Общинския съвет на Стара Загора от квотата на ГЕРБ. " Има доста местности с имена, които извънредно мъчно се четат ", показа той.

Преди гласуването на измененията в наименованията на местностите, той води и другарски диалог по телефона с турския консул в Пловдив. Според другите общински съветници, това е било напън от страна на консула, само че самият Брайков не е склонен с тях: " Всеки си изложи тезите. Той сподели, че видял това предложение, че съгласно него не е редно да се прави, мина към положителните връзки, минахме към турските вложения в Стара Загора, той изрече своите оферти. Аз след това му споделих, че не е в моите пълномощия да го трансформира и че е проблем на общинско равнище и не може да повлияе на положителните връзки. Пожелахме си прекрасен ден и го поканихме, като идва в Стара Загора, да се забележим. ", приключва Брайков. Освен диалога имало и писмо от консула, което е било прочетено от общинските съветници.

На 31 май Общинският съвет гласоподава предлагането на комисията, освен това с огромно болшинство - 39 гласа " за ", 4 " срещу " и двама въздържали се в 51-местния съвет. Подкрепата е с гласовете на ГЕРБ, " Атака ", НФСБ, Вътрешна македонска революционна организация и Реформаторския блок. Против са били от Движение за права и свободи, един от Българска социалистическа партия, 1 самостоятелен, а двамата въздържали се - от АБВ.
Общинският консултант на Атака в Старозагорския общински съвет Михаил Михайлов е главното настоящо лице зад самодейността за преименуване на местности в общината и която събра толкоз внимание на национално равнище в последната седмица.

" Искам да отблъсквам всички воища против преименуването, дело на външни антибългарски съюзи. Именуването на местностите е въпрос на националната еднаквост и на решението на обещано гражданско общество. " - съобщи вносителят на предлагането Михаил Михайлов пред " Капитал ".

Реакциите

Реакциите в действителност не закъсняват, като мюфтийството бе първо. Джелял Фаик, основен секретар, разкри огорчението си от тази стъпка. " Защото нашата история е обща. Една такава крачка разделя обществото. За тази страна са загивали мюсюлмани, евреи, арменци, както в балканските, по този начин и в Първата международна война. Това е и наша страна. В Турция ние сме българи " - аргументира се той. Според него вредата не е толкоз финансова, колкото морална, което е още по-лошо, тъй като съгласно него, връзките сред хората в обществото и полезностите, за разлика от парите, се възвръщат доста по-трудно.

" Ами в случай че в Родопите някой локален парламент реши да смени името от Аврамово на Ибрахимово? " - пита риторично той - " Кой може да им откаже след подобен казус? Но какъв ще е резултатът върху обществото ни? "
Фаик е безапелационен, че след случаите в Катуница и Асеновград е нужно внимание за положителните връзки, тъй като е видно, какъв брой елементарно могат да бъдат накърнени. " И не на последно място - младежите такива проблеми не ги интересуват - те желаят прехранване и положително отношение или си взимат багажа, отиват на Терминал 2 и се връщат единствено по Коледа и Байрям. Моите съученици са съвсем всичките в Западна Европа " - довърши той.

Според гл.ас. доктор Дамян Борисов, историк в Пловдивския университет " Паисий Хилендарски ", направеното от старозагорските общинари има съществени последици върху цялото общество, тъй като внася мощно разделяне сред обособените общности въз основата на откровена историческа неначетеност: " Това е част от една обща наклонност да се поддържат непрестанно и да се прокарват разграничителни линии на всевъзможен принцип. Такива начинания въздействат единствено на едно примитивно равнище на разобществяване и това се употребява извънредно нападателно политически. " - счита той.

Д-р Григор Бойков, историк в Софийския университет " Св. Климент Охридски ", разяснява, че поради евтини политически дрязги се слагат под въпрос скъпи културни полезности - " не може да се остави, скандално е законът да го разрешава да бъде оставено на група локални запалянковци да вземат решение въпроси за националното културно завещание. Защото това е общата ни история. " Също толкоз безапелационен е и по отношение на аргументацията с декрет на Министерския съвет от 1975 година: " скандално е да се позовем на нещо, което е издадено от наказателен комунистически режим във връзка с това по какъв начин да се гради българската нация ". И не на последно място, той счита, че всичко това внася неприятна отпратка към близката история за значима част от българския народ - " побългаряването на топониминията става по чудноват метод и злокобно припомня за възродителния развой ".

Милена Колева-Звънчарова от Националната библиотека също счита, че това е сериозен удар по нашето културно завещание, " тъй като това е културна добавена стойност, която принадлежи на всички нас ". Най-голямата подигравка е, че старозагорските общинари изобщо не са се замислили за културното завещание точно в годината на културното завещание, добавя Звънчарова с мъка. Според нея даже самото преименуване не е главният проблем, тъй като " преименувания постоянно се случват - в това число и на улици и местности ", по-интересни самите претекстове, чиято обосновка е извънредно плитка, както и следствията от това преименуване оттатък чисто административната страна. Тя сочи и множеството пропуски в преводите на комисията на старозагорските общинари, като да вземем за пример думата господар - която е типично турска, само че " през страстта на възраждането я припознаваме ".

Оптимизъм: Сега в Стара Загора, на следващия ден в цяла България

След гласуваното преименуване и последвалите реакции Михаил Михайлов гледа с убеденост и оптимизъм към бъдещето: " Много се веселя, че сътрудниците ми узряха за тази концепция. И всички български партии под натиска на жителите довършиха това дело. Надявам се в цяла България тази самодейност да бъде подета. "

" Бурята беше 1-2 дни и към този момент нещата утихнаха ", заключи реакциите от старозагорската спекулация ръководителят на Оценка за съвместимост Таньо Брайков в края на диалога си с " Капитал ". На въпрос има ли план какъв брой ще коства на общината и на жителите подмяната на имената, той е безапелационен, че няма да коства нищо, тъй като се преименуват извънредно единствено местности, а не и села, улици и така нататък В този смисъл няма да се постанова отразяване на смяната в регистри, да се трансформират адресни регистрации, персонални карти и така нататък Преименуването ще се отрази само в кадастъра, където новите имена ще се прибавят в скоби.

Според вносителите това решение на ОС-Стара Загора може да се апелира в 14-дневен период пред съда, само че към този момент никой не е реагирал.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР