Пресъхналите брегове и понижаващото се ниво на водата в езерото

...
Пресъхналите брегове и понижаващото се ниво на водата в езерото
Коментари Харесай

Езерото Титикака пресъхва заради жестоката жега

Пресъхналите крайбрежия и понижаващото се равнище на водата в езерото Титикака дават все по-тревожен сигнал, че животът към най-големия сладководен басейн в Южна Америка няма да продължи по досегашния метод поради жестоките горещи талази, които заличават зимата в южното полукълбо, заяви Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Подобно на доста други региони, които също страдат от смъртоносните последствия от климатичните промени, водата в огромното езеро, ситуирано в Андите на границата сред Боливия и Перу, е на път да доближи рекордно ниско равнище.

В световен проект юли беше най-горещият месец, регистриран в миналото, като продължителните интервали на суша се отразиха изключително тежко както на хората, по този начин и на животните.

Нивото на водата в Титикака сега е единствено с 30 сантиметра над най-ниската точка, записана през 1996 година, сподели Лусия Валпер от боливийската работа по метеорология и хидрология. Тя уточни, че в някои елементи на страната сушата може да продължи до ноември.

Земеделците в прилежащата община Хуарина обезверено се нуждаят от помощ.

Езерото е ситуирано на 3800 метра надморска височина, което го прави още по-уязвимо на слънчева радиация, споделят специалисти от боливийския механически университет " Оруро ".

В последно време огромни плодородни региони край крайбрежията на Титикака се трансфораха в пустиня.

Невижданата до момента в историята суша в Южна Америка засегна и сериозно значимия селскостопански бранш в Аржентина. Международният валутен фонд предвижда, че вследствие на това аржентинската стопанска система тази година ще се свие с 2,5%.

Уругвай също пострада. Нивото на водата в язовира " Канелон Гранде ", главен източник на питейна вода за жителите на столицата Монтевидео, през юни спадна толкоз, че върху забележителна част от тогавашното му дъно поникна трева.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР