Препоръчва се вдигането на възрастта за пенсия. Имаме план до

...
Препоръчва се вдигането на възрастта за пенсия. Имаме план до
Коментари Харесай

Проф. Григор Димитров, НЗОК: Дефицитът в пенсионната ни система е очевиден и изключително голям

Препоръчва се повдигането на възрастта за пенсия. Имаме проект до 2036 тя да е 65 година за мъжете, 65 година за дамите. Без да съм неприятен оракул, това ще го преразгледаме. Смятам, че в идващите години ще отидем към възрастта от 67 година Това сподели нощес в изявление за „ Денят онлайн " проф. Григор Димитров, член на Надзорния съвет на НЗОК и специалист по проблемите на пенсионното и здравното обезпечаване.

Той уточни, че дефицитът в пенсионната ни система е явен и извънредно огромен. Проф. Димитров напомни, че Фондът на ДОО е в размер на 24 милиарда лева, като 11 милиарда от тях са дотация от страната.

„ 21 милиарда лева са пенисите за година, само че на всеки лев пенсия към 48 ст. е от налог. С вноските, които вършим в пенсионната система, осигуряваме единствено половината от нужното за заплащане на пенсии ", заключи специалистът.

„ Европейска комисия преди към месец показа за разискване огромен отчет, в който бяха сложени обществените провокации в идващите години, едно от които е демографската рецесия. Имаме две трендове: ниска раждаемост и увеличаваща се междинна дълготрайност на живот. Втората наклонност поражда въпросите с какви фондове ще плащаме по-дълго пенсии и повече пари за опазване на здравето, с цел да можем да лекуваме популацията ", разяснява още проф. Григор Димитров.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР