Преподавателят по старогръцки език и литература д-р Георги Гочев от

...
Преподавателят по старогръцки език и литература д-р Георги Гочев от
Коментари Харесай

Георги Гочев: Народният театър трябва да отговори на въпроса: ”Какво е това български народ?”

Преподавателят по старогръцки език и литература доктор Георги Гочев от Нов български университет сподели, че към абсурдът в Народния спектакъл още по-ясно се е откроила нуждата да се отговори на един основен за обществото ни въпрос. Той е доста значим и е обвързван с всички културни институции, които носят в името си думата " народ ". Това са Народната библиотека, Народният спектакъл.

 

Със своята политика и държание тези институции би трябвало да отговорят и да разяснят: " Какво е това български народ? ", както и какво стои зад това разбиране.
 

Гочев уточни по TV1, че с изключение на отговор, работата на тези институции ясно демонстрират дали те извършва своите функционалност, които са свързани с националното схващане и покачване на духа на обществото.
 
доктор Георги Гочев уточни, че този спор, на който цялото общество е очевидци напоследък е сред две трендове. Това са така наречен " хамелеонство " и " глиганщината ".

 

Първото е обвързвано с това, че можеш да се " преоблечеш " по всевъзможен метод, да правиш каквото искаш, без да се съобразяваш с нищо и никого, тъй като всичко ще ти се размине. Освен разминаване, когато човек има съответната власт или подкрепи, тогава умерено демонстрира така наречен " хамелеонство ".
 
Втората тенденция Гочев дефинира като " глиганщината ". Това е позицията, която основният режисьор Александър Морфов показва съгласно Гочев. Гочев уточни, че е е сюрпризиран, тъй като не се чака от хора, които са интелектуалци, да имат подобен тип държание.
 
Гочев уточни, че в края на Римската империя се заражда една дума, която се свързва с градската просвета. Тя означава  " остроумие ". Използва се от интелектуалците като контрапункт на хамелеонцината. Така е очаквал да постъпи Морфов.

 

Едно са упованията, друго са постъпките, напълно трето е, когато човек е подложен в съответна обстановка, която нагледно казано до " задушава с цинизма си. "

 

Непримиримостта е присъща за създателите. Бунтът е положение на духа им, посредством който творят своите постановки. Ключовото тук е: ще бъде ли задоволителна единствено иронията на интелектуалците, с цел да си отвоюват храма на мелпомена? Ще успее ли само иронията и духовността да победи дебелашкото отношение? Или са нужни и други способи. Отговорът е явен. Затова от време на време се постанова да отстрани една табелка. Или да се напише някой надпис, както се е случвало в Древния Рим.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР