Преобладаващата част от служителите (78%) все още вярват, че да

...
Преобладаващата част от служителите (78%) все още вярват, че да
Коментари Харесай

Чия заплата е по-висока?

Преобладаващата част от чиновниците (78%) към момента имат вяра, че да работиш като непрекъснат чиновник, назначен непосредствено от работодателя, е по-добре в сравнение с да си външен помощник, т.е. фрийлансър. Основната причина за това е гаранцията, че постоянно ще получават заплата. Това демонстрират резултатите от интернационалното изследване Paylab Data Research, извършено през май и юни 2018 измежду 42,800 души в 11 европейски страни.

Само 6% от далите отговор, най-много ИТ експертите, виждат работата като фрийлансър като по-добър вид за трудово правно отношение . В работата на свободна процедура хората най-вече харесват по-голямата независимост и еластичност.   

Работата за организация, т.е. наемане посредством компания подизпълнител се възприема като най-лошата форма на претовареност. 

Общо 11% от респондентите са показали, че не знаят по какъв начин да оценят изгодите от другите форми на претовареност.  

Сред най-големите преимущества да бъдеш непрекъснат чиновник (и да получаваш заплата, от която работодателят удържа налози и осигуровки) далите отговор на изследването показват с изключение на непрекъснатия приход и по-голямо възприятие за сигурност. Последното се дължи на постоянните обществени и здравни осигуровки, непоклатимост и обезпечени обществени компенсации при положение на безработица, пенсиониране, заболяване или отпуск за развъждане на дете. Работата като непрекъснат чиновник се свързва и с по-голяма отбрана от трудовото законодателство и в някои случаи от синдикатите. Ако работодателят желае да уволни служителя, той дължи предупреждение или заплащане на обезщетение. Някои непрекъснато назначени чиновници имат спомагателни финансови хонорари, включени в трудовите си контракти, като 13-та заплата и годишни бонуси.  

На трето място респондентите ценят най-вече работната среда , която работодателят им обезпечава. Други ценени изгоди на непрекъснатата претовареност включват кариерното развиване и обезпеченият заплатен отпуск.

На процедура фрийлансърите могат да работят за доста компании по едно и също време, да издават фактури за услугите си и да водят лично счетоводство. Според проучването Paylab Data Research това се смята за по-изгоден метод на работа от едвам 6 % от чиновниците. Подобни настройки доминират изключително измежду ИТ експертите, както и специалистите в региона на финанси и счетоводство, строителство и недвижими парцели, мениджмънт, администрация и маркетинг.

В кои браншове най-вече се избира работата като външен сътрудник/фрийлансър?
Информационни технологииИкономика, финанси, счетоводствоСтроителство и недвижими имотиМениджмънтАдминистрацияМаркетинг, Реклама, ПР
Според участвалите в изследването, най-големите преимущества на фрийлансинга са подвижността и гъвкавото работно време. Това е обвързвано основно с по-благосклонния метод към наличието на работа в несъмнено време, което е по-характерно за работата като непрекъснат чиновник.

От началото на месец август 2018 година всеки, който има потребност от повече подробна информация за адекватността на заплатата, която получава или предлага на пазара на труда, може да закупи разбор на възнаграждението за съответна позиция в Zaplatomer.bg. Докладът за заплати от Zaplatomer.bg е направен с данни, въведени анонимно от самите гости, които по този метод показват цялостния, действителен размер на приходите си под формата на заплати,
бонуси и нематериални придобивки. Данните обгръщат заплати по позиция, район, обучение, трудов стаж, величина на компанията, бизнес сектор; данни за месечната заплата и общата заплата, в това число бонусите; разбор на финансовите придобивки и годишните бонуси; информация за междинната заплата и нематериалните придобивки.

Paylab оперира на редица местни пазари (предимно в Европа) посредством свои сътрудници. Във всяка страна се употребява една и съща методология и се задават едни и същи въпроси на респондентите. При събирането на данните се минава през строги стадии на прецизиране на информацията, а данните са годни 12 месеца. 

Засега максимален интерес към разбор на заплатите демонстрират работодатели от браншове като осведомителни технологии, произвеждане, търговия на дребно, действия, свързани с наемане на работа и консултиране, хотелиерство.

Международното изследване измежду чиновниците Paylab Data Research постоянно наблюдава трендовете измежду възнаграждението и придобивките на чиновниците. Изследването се организира онлайн в 11 страни посредством локалните уеб сайтове за съпоставяне на заплати измежду извадка от 42,800 респонденти на разнообразни позиции.  България - Zaplatomer.bg (7,890 респонденти), Чехия - Platy.cz (9,134 респонденти), Словакия - Platy.sk (3,252 респонденти), Унгария - Fizetesek.hu (4,978 респонденти), Словения - Placa.si (973 респонденти), Хърватия - MojaPlaca.hr (7,564 респонденти), Сърбия - InfoPlate.rs (1,314 респонденти), Литва - Manoalga.lt (3,090 респонденти), Латвия - Algas.lv (2,440 респонденти), Финландия - Palkkadata.fi (1,290 респонденти).

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР