Пренасяме се в Източните Родопи. Зад многовековния дувар на една

...
Пренасяме се в Източните Родопи. Зад многовековния дувар на една
Коментари Харесай

В родопско село: 90-годишният Сали, който посреща всеки минувач с чаша кафе

Пренасяме се в Източните Родопи. Зад многовековния зид на една каменна къща 90-годишният дядо Сали посреща всеки минувач с чаша от обичаното му кафе.

Чешмите в Родопите с най-различните форми и цветове остават загатна за всеки, израснал измежду величествените планини. Капка по капка - в памет на живота и с очакване в бъдещето.

В края на село Башево, на улица с номер, само че без име, намираме 90-годишния дядо Сали. Дуварът на няколко вековната му къща пази времена на труд, детски смях и една отишла си със времето обич. 

Всеки ден отваря буркана с бяла захар и пакета с кафе, с цел да показа топли приказки със инцидентните минувачи. Или просто да попита - по какъв начин си?

„ Чакам лятно време, идват туристите, да им направя по едно кафе да изпият, да станем другари и познати. Идват доста хора от Пловдив, София, Варна, Бургас, Плевен “, споделя дядо Сали.

Преди няколко години умира неговата брачна половинка. С нея отглеждат двама сина и две дъщери. Имат и внуци, пръснати по целия свят. По думите му без обич няма живот и топлота. За него най-ценното в живота е здравето.

Още като юноша дядо Сали стартира работа в Минния басейн-Рудозем. В началото на 90-те дружно със съидейници учредяват Движение за права и свободи. Приема на няколко пъти Ахмед Доган в дома си.

Днес не желае да приказва за политика. За него е значима само положителната приказка с всеки, почукал на вратата му.

И някъде там на края на опустелия баира към момента ни чака дядо Сали  за една добра приказка или скрито споделена страст.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР