Пренасяме се в Испания, за да опитаме и техния чийзкейк

...
Пренасяме се в Испания, за да опитаме и техния чийзкейк
Коментари Харесай

Класически испански чийзкейк (Tarta de queso)

Пренасяме се в Испания, с цел да опитаме и техния чийзкейк - да, страховит е

Необходими Продукти

За основата


● бисквити - 250 г Еверест с мляко
● краве масло - 100 г немско

За крема


● маскарпоне - 500 г
● сметана - 400 г течна животинска /30 - 35%/
● прясно мляко - 60 г
● захар пудра - 250 г
● желатин - 2 отново. /20 г/

Глазура


● сладко - 250 г по ваш усет
● желатин - 6 г

Начин на подготвяне

За чийзкейк има доста и разнообразни предписания. Някои комплицирани, други лесни, а времето от приготвянето до потреблението изисква много часове. На мен ми се наложи да подготвя десерт за вечерята на посетители, обадили ми се на обяд.

Реших, до момента в който подготвям главното ядене на фурна, да спретна един бърз испански чийзкейк, подготвен за консумация 3 часа след започване на приготвянето му.

Формата за тортата е с диаметър 24 см, порциите са съгласно размера, която желаете са 12 или 16.

И по този начин, започваме с блата /основата/ - приготвянето и лишава 10-15 мин.

Смиламе с чопър бисквитите и прибавяме разтопеното масло. Разстиламе сместа във формата, като я притискаме добре. Оставяме в хладилника за към половин час, до момента в който стегне.

Приготвяне на крема - лишава към 15 мин.

На ръка разрушаваме пудрата захар с маскарпонето, прибавяме сметаната и прясното мляко, като може да включим миксера. Продуктите да са със стайна температура.

Разтваряме 2 отново. желатин /дали са от 9 или 10 г, няма значение/ в 12 супени лъжици студена вода. За 1-2 мин желатинът набъбва /като грис халва/.

След като набъбне, за към 2- 3 мин го втечняваме на водна баня, като котлонът е на междинна температура и желатинът не би трябвало за завира, просто да се втечни.

Отново пускаме миксера и на тънка струйка прибавяме желатина към крема.

Изсипваме сместа върху охладената основа и връщаме чийзкейка в хладилника.

След към час и половина към този момент можем да залеем с глазурата, която се подготвя по ваш усет - с каквото сладко желаете, или може да украсите с плодове.

В моя случай използвах 250 г боровинково сладко, което беше не доста гъсто, и към него прибавих 6 г желатин, разперен в 4-5 с.л. студена вода, след набъбването се втечнява на водна баня, смесва се със сладкото и се изсипва върху крема.

30 мин са задоволителни в хладилника и класическият испански чийзкейк е подготвен за консумация.

Разбира се, това е бързият вид, само че вие може от предходния ден да си приготвите тортата и да оставяте в хладилника блата или крема колкото време желаете.

Глазурата също може да приготвите с друго сладко, даже домашно. Ако е доста гъсто, просто го затоплете на котлона с малко вода и тогава прибавете желатина.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР