Пренасочването на вниманието към Близкия изток не се очаква да

...
Пренасочването на вниманието към Близкия изток не се очаква да
Коментари Харесай

Как конфликтът в Израел влияе на войната в Украйна?

Пренасочването на вниманието към Близкия изток не се чака да продължи дълго. Как двете войни - в Израел и Украйна, си въздействат една на друга.

Конфликтите се множат през последните съвсем 10 години. Ето по какъв начин наподобява в този момент Европа - на изток гори Украйна, на юг бежанската вълна от Африка може да се усили поради серията от преврати в Сахел и в този момент и Близкият изток.

Всички тези спорове първо се разпалват един различен и стават сцена на геополитически конфликти.

В тази обстановка Европа предприе по-различен метод към Близкия изток по отношение на Съединените щати, като главната цел е да не се разгаря още войната и да останат отворени каналите за връзка и опциите за дипломатическо влияние.

И въпреки вниманието да е ориентирано към Израел в този момент, със събитията в Брюксел през днешния ден стана ясно - войната с най-висока степен на риск за Европа е тази в Украйна.

" Правото на самозащита би трябвало да бъде упражнявано в границите на интернационалното право ", съобщи висшият представител на Европейския съюз по външна политика Жозеп Борел след изключителното съвещание на външните министри на страните членки, съобщи Българска национална телевизия.

Борел осъди дейностите на Хамас, само че категорично акцентира, че прекъсването на водата и тока за голям брой цивилни е в нарушаване на интернационалните правила.

Изявлението от първия посланик на Европа е в контрастност с реториката на Вашингтон, където острите думи са ориентирани напълно към Хамас. Според специалиста по Близкия изток Хю Ловат Eвропейският съюз цели най-много деескалация.

" От позиция на Европейския съюз е значимо интернационалното право да бъде прилагано при всички случаи, само че още по-важното е, че това не е просто въпрос на нормативи, а по какъв начин да се предотврати ескалация и човешко страдалчество и от двете страни, както и по-голяма дестабилизация на района. Виждаме към този момент възходяща неустойчивост на Западния бряг, напрежение сред Израел и Хизбула ", съобщи Хю Ловат, специалист по Близък изток към Европейския съвет по външна политика.

За Европа пламъците в Близкия изток значат нова бежанска вълна, ново спиране на веригите за доставка на първични материали.

" През последните може би 15 години Европейският съюз водеше политика за трансформиране на тези конфликтни райони по сходство на своя личен облик - това към този момент не е по този начин, няма политическа сила за това и би трябвало да дава отговор и на други спорове и рецесии - Сирия, Йемен, Либия и най-много съветската инвазия в Украйна. Светът е към този момент е друг, Европейският съюз би трябвало да приказва езика на силата, езика на геополитиката. Приоритетите се стесниха доста, европейският метод към външната политика е повече основан на транзакции и се управлява от националния интерес на страните членки ", добави Хю Ловат.

Изненадващата офанзива на Хамас беше осъществена навръх 7 октомври - рожденият ден на съветския президент Владимир Путин. Новата гореща точка отклони в началото вниманието от спора в Украйна и може още повече да задълбочи връзките сред Русия и Иран, който към този момент дава дронове на Москва.

Путин упрекна Съединените щати за войната, която назова неуспех на американската политика в Близкия изток, а думите му резонират измежду арабския свят и Глобалния юг, счита Хю Ловат.

" Русия по доста безсрамен метод се пробва да покаже по този начин нареченото двуличие на Европа и на Съединените щати. Москва цинично споделя - вижте, Европа обича да приказва за интернационално право, когато става въпрос за Украйна, само че не държи да ползва същото това интернационално право, когато става въпрос за нейните съдружници. Твърди, че Западът осъжда остро Хамас за осъществяването на военни закононарушения, само че няма толкоз остри изявления, когато става въпрос за израелските нарушавания като анексирането на палестински територии. Наративът на Русия в този миг е извънредно безсрамен ", разяснява още специалистът.

Но макар цинизма на Москва Европа ще продължи да концентрира вниманието си повече към Украйна.

" От позиция на европейските водачи сигурно по-важна е войната в Украйна - това се вижда от техните изявления, от финансовата и военна помощ, която се дава на Украйна. Не се приказва Европа да даде такава помощ на Израел. Да съпоставяме войни и страдалчество не носи изгода и това не значи, че Европа не е разтърсена също толкоз мощно от филантропичната покруса в Израел и Газа. Но когато става въпрос за национални ползи преди всичко те са най-вече наранени от войната в Украйна ", сподели още Хю Ловат, специалист по Близък изток към Европейския съвет по външна политика.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР