Премина мимолетно в информационния поток през уикенда новината, че иконата

...
Премина мимолетно в информационния поток през уикенда новината, че иконата
Коментари Харесай

Лех Валенса – Отново насреща

Премина мимолетно в осведомителния поток през уикенда новината, че иконата на полското демократично придвижване против комунизма Лех Валенса се е включил към митингите против спорните правосъдни промени в Полша, като помолил и легендите “Ролинг Стоунс ” да ги поддържат със алегоричен жест.

Cедемдесет и четири годишният Валенса насочи посредством профила си в обществената мрежа “Фейсбук ” в събота апел към най-дълголетната рок-група към момента на сцена, в навечерието на концерта им във Варшава, да поддържат битката на поляците за “защита на свободата ”. “Лоши неща се случват в Полша сега ”, написа още Валенса към рок-ветераните, припомняйки че по времето на комунизма източноевропейците “са жертвали всичко за свободата на изложение, свободата на изкуствата ” и са разбирали, че “за да пазят тези свободи, съдилищата би трябвало да са самостоятелни от държавните управления ”.

Апелът на Лех Валенса пристигна след седмица на задълбочаваща се рецесия, зародила от спорен закон, признат от ръководещата партия “Право и правдивост ”, който дефинира горна възрастова граница за магистратите от 65 години. На колкото се оказаха една трета от членовете на Върховния съд на Полша, воглаве с ръководителя му Малгожата Герсдорф. Последната отхвърли да напусне поста си, тъй като счита новоприетото законодателство за противоконституционно, и поддържа многохилядните улични митинги против властта.

Настоящият скандал е продължение на месеците търкане сред ръководещите в Полша от една страна и опозицията, Европейската комисия и редица международни правозащитни организации от другата, които упрекват държавното управление във Варшава, че серията правосъдни промени, които организира откогато пристигна на власт през октомври 2015 година, целеустремено лишават от независимостта на правосъдната система и подкопават върховенството на закона.

И се стигна до там създателят на профсъюза “Солидарност ” и притежател на Нобелова премия за мир Лех Валенса да излезе от заслужена пенсия, да написа в писмото си за “днешния режим ” и да напомня на Мик Джагър и компания именития им концерт във Варшава от 1967 година, когато стават една от първите западни рок-групи с концерт зад Желязната завеса. И вярата, която са донесли и оставили зад себе си.

За достойнството на тима, би трябвало да кажем, че Мик Джагър, който също навършва 74 в края на юли, откликна на апела на Валенса и пред препълнения народен стадион по футбол във Варшава в неделя на полски език съобщи, че може “да е прекомерно остарял, с цел да бъде арбитър ” в Полша, само че “не е прекомерно остарял, с цел да пее ” или да не помни концерта от 1967 година и събитията към него. И това в случай че не е връзка “на високо ниво ”, здраве му кажи?!

Но да си напомним личността на Лех Валенса. Той е роден на 29 септември 1943 година в селцето Попово, централна Полша. Валенса приключва учебно заведение, а след това и колеж в Липно като електротехник през 1961 година През 1967 година е взет на работа в корабостроителницата “Ленин ” в Гданск по специалността си. Там се демонстрира като деен профсъюзен водач – той е в основата на няколко огромни стачки, оповестени за противозаконни от комунистическия режим, и в последна сметка е уволнен през 1976 година Поставен под полицейско наблюдаване, задържан неколкократно за дисидентски действия, на 14 август 1980 година Лех Валенса изкачва оградата на корабостроителницата в Гданск и оглавява стачка, която за няколко дни обгръща още 20 огромни предприятия в покрайнината. На 31 август същата година държавното управление отстъпва пред настояванията на служащите да имат правото да стачкуват и да се провеждат в самостоятелен синдикат – наименуван “Солидарност ” и управляван от Валенса. Победата е къса – на 13 декември 1981 година военачалник Войчех Ярузелски афишира военно състояние в Полша, водачите на Гданския синдикат са задържани, а на последваща година организацията е оповестена отвън закона.

През 1983 година Лех Валенса още веднъж подава молба да бъде взет на работа като електротехник в корабостроителницата в Гданск – кандидатурата му е отхвърлена, само че за сметка на това напъните му дотук са почетени с Нобеловата премия за мир същата година. Валенса не участва на церемонията от опасения, че комунистическият режим няма да му разреши да се върне назад, и грамотата, и медалът са признати от брачната половинка му Данута.

Двигател на мирния преход в Полша, на 9 декември 1990 година Лех Валенса става първия свободно определен държавен глава на страната от 63 години. Като подобен превежда родината на Шопен през приватизацията, прехода към пазарна стопанска система (планът Балцерович) и първите изцяло свободни парламентарни избори през 1991 година Спазарява мирното евакуиране на руските войски от Полша, опрощаване на голяма част от външния дълг на страната и я насочва по пътя към НАТО и Европейския съюз. Остава на поста си до 1995 година, когато губи изборите в интерес на Александър Квашневски.

Познатите номера


Може да е учудващо за някой, че и в Полша “още се замерят с досиета ” толкоз години след края на комунистическия режим. Особено откакто наедно с Чехия постоянно са били давани за образец за лустрацията на някогашните фрагменти на съответните комунистически режими. На мушката обаче от няколко години се озовава точно Лех Валенса – бил ли е или не помощник на службите. Според наблюдаващи периодическото оклеветяване на облика му се прави за политически актив от страна на “сивия кардинал ” на ръководещата партия “Право и правдивост ” Ярослав Качински, някогашен сподвижник и дълготраен съперник на Валенса. Така де, познатите номера.

За него


Същата сила и през днешния ден


Разделената встрани коса и мустаците са побелели и фигурата му е доста по-закръглена от тази на кавгаджията, който изкачи оградата на корабостроителницата “Ленин ” в Гданск през август 1980 година и прикани за стачка. Има и други белези на времето – непрекъснато държи “Айпад ” в ръка, снима интервюиращите го с мобилен телефон и разгласява фотосите на уеб страницата си. Но от друга позиция не се е трансформирал изобщо от пробивния като булдозер профсъюзен водач и неотклонен президент. Още има същите гневни очи и същата завладяваща сила.

Джулиан Борджър, публицист


Като боксов чувал


Нападките против Валенса са сърцевината на политическото обръщение на Качински. Той обича да спори, че преходът след 1989 година е бил надълбоко сгрешен и че Валенса носи виновността за договорката, разрешила на комунистите да заменят политическа власт против правото да запазят стопански богатства (…) Валенса упорства, че преходът е бил голям триумф, акцентирайки че Полша е една от най-бързо растящите стопански системи в Европа от десетилетия.

Ян Циенски, публицист


Вдъхновение освен за поляците


Лех Валенса беше първият демократично определен президент на Полша в Източна Европа. Той ще бъде запомнен като именитият създател на “Солидарност ”. Спомням си, когато бях млад, през 80-те години слушах радио “Свободна Европа ”. Тогава чух, че нещо се случва в Полша. Повярвайте ми, това не беше ентусиазъм единствено за поляците, само че за всички нас от Централна и Източна Европа.

Петър Стоянов, президент на Р България (1997-2002), през 2017 година в Полша
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР