Премиерите на България и Сърбия ще поддържат пряк контакт по

...
Премиерите на България и Сърбия ще поддържат пряк контакт по
Коментари Харесай

Петков и Бърнабич договориха пряк контакт за българското малцинство в Сърбия

Премиерите на България и Сърбия ще поддържат директен контакт по проблемите на българското малцинство в западната ни съседка, заяви министър-председателят Кирил Петков след диалог с Ана Бърнабич.

" Тя сподели - в случай че има някакви проблеми с българското малцинство в Сърбия, апелирам те, непосредствено ми се обади. Това ще бъде тъкмо методът, посредством който ние ще можем да напреднем. Ако има някакви въпроси, аз ще се срещна с българите в Сърбия да обсъдим и доста благодаря за този пряк контакт, с цел да може да сме сигурни, че даже и най-малкият проблем ще бъде изчистен ", съобщи Петков, представен от БНР.

При визитата си в Белград Петков увери домакините си в българската поддръжка за евроинтеграцията на Сърбия.

Премиерите на Сърбия и на България се оповестиха за основаването на общ газов пазар в района. За страната ни, западната ни съседка става стратегически стопански сътрудник.

" Мисля, че тази енергийна рецесия няма да завърши скоро и цените в никакъв случай няма да се върнат на предходните равнища. Трябва да мислим какво да създадем, с цел да имаме непоклатимост и конкурентна стопанска система ", сподели сръбската министър-председателка.

Бърнабич изрази подготвеност за съдействие и вложения при вероятно разширение на нуклеарните енергийни мощности в България в подтекста на актуалната рецесия с цената на тока.

Има капацитет за обединен газов пазар в района, за какво не и за енергиен на идващ стадий, приказваха по тематиката двамата министър председатели, а българският Петков сподели:

" Това изключително ще бъде значимо, когато става дума и за полутечен газ. Защото едно е България да желае да купува 3 милиарда куб. м, Сърбия - 6, Република Северна Македония - примерно два, друго е дружно да желаеме да търгуваме и да купим едно общо количество, което да се търгува на един общ пазар, и с оптимални диверсификации и оптимални благоприятни условия да се купуват от разнообразни места ".

Чухме и още цели за българската страна - дотъкмяване на правата от автомагистрала " Европа " към границата със Сърбия. Тя става голям приоритет по думите на Петков.

Обсъждано е и откриването на нов граничен пункт при Видин и Зайчар , стана ясно от казаното, както и рационализация на жп връзките с България.

В рамките на визитата си в Белград Кирил Петков организира среща и с президента на Сърбия Александър Вучич. Двамата разискаха построяването на автомагистралата от Граничен контролно-пропусквателен пункт Калотина до София, работата за Катедра по български език в Белградския университет , правата на българите в Западните околности, съдействието в енергетиката, превоза, насърчаването на предприемачеството. Петков благодари на сръбските управляващи за напъните за консолидиране на българското национално малцинство.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР