Премиерите на България и Република Северна Македония Гълъб Донев и

...
Премиерите на България и Република Северна Македония Гълъб Донев и
Коментари Харесай

Премиерите на България и РСМ ще участват в церемония за първа копка на жп линията Куманово - Крива Паланк

Премиерите на България и Република Северна Македония Гълъб Донев и Димитър Ковачевски ще вземат участие в церемонията, с която ще се сложи началото на строителството на железопътния сектор Куманово - Беляковце - Крива Паланка, съобщи БНР.

Отсечката е част от паневропейския Коридор VIII и е основна за укрепването на свързаността по оста Черно море - Адриатическо море.

Срещата сред двамата министър - ръководители е единствено няколко дни, откакто македонският президент Стево Пендаровски разяснява, че вписването на българите в конституцията на страната му " не е приоритет ". Темата бе една от основните при приемането на така наречен френско предложение през лятото за прецизиране на рамката за договаряния и повдигането на ветото за начало на договаряния сред Скопие и Брюксел за участие в Европейския съюз.

Срещата сред двамата министър председатели Гълъб Донев и Димитър Ковачевски идва в миг, когато за следващ път мултидисциплинарната историческа комисия организира двудневно съвещание, за което не е докладван необикновен прогрес.

През седмицата Република Северна Македония подписа първия си контракт с Европейския съюз на македонски език, като ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен насочи посланието към Скопие, че " македонският е вашият език ".

Също по този начин церемонията, отдадена на началото на основен жп сектор за двете страни, се случва единствено ден преди откриването на клуб " Никола Вапцаров " в Благоевград.

От Министерството на външните работи през вчерашния ден обявиха, че не разясняват начинания на частни лица, само че виждат " провокация " в идването на македонски представители с безапелационна антиевропейска увереност за откриването на клуба.

Семейството на българския стихотворец съобщи, че не е давало единодушието си клубът да носи името му, а и че самият Вапцаров се е самоопределял като българин.

Извън политическия подтекст - жп планът е основен за подобряването на свързаността на Балканите и се чака да има доста положителен екологичен резултат, защото ще улесни транспорта на пасажери и товари с по-щадящ околната среда превоз.

От българска страна на церемонията ще участва и министърът на превоза Христо Алексиев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР