Премиерата на Ембриони беше в края на юни, но същинската

...
Премиерата на Ембриони беше в края на юни, но същинската
Коментари Харесай

Театър: "Ембриони" на Йордан Славейков

Премиерата на " Ембриони " беше в края на юни, само че същинската му среща с публиката стартира в този момент, с началото на новия сценичен сезон. В София то се играе в дребното без значение камерно пространство I АM studio на ул. " Раковски " 149, само че в действителност това е зрелище, за което мисля, че има капацитета да се покаже и на други места - в други градове, а и освен на театрална сцена . Защото " Ембриони " има какво да опише и е добре то да стигне до повече уши.

От чисто театрална позиция това е едно доста семпло и сурово зрелище. Трае към час - без декори, без театрални резултати, единствено с един мъж и една жена на сцената, разказващи истории. Тъкмо в тази елементарност е неговата мощ. Тук нищо не е по-важно от шерването онлайн, а то е върху проблем, за който по принцип диалогът е сложен - аборта.

Режисьорът и писател-драматург (а в това зрелище и актьор) Йордан Славейков основава " Ембриони " въз основата на 10 достоверни истории на дами, избрали (или неизбрали) по разнообразни аргументи да създадат аборт . Историите са разказани от самите дами. Това са техните мемоари с техните думи, които Славейков събира дружно и подрежда, като прибавя към всяка обособена история информация за социокултурния подтекст (кой е управлявал страната, какво по-важно е ставало в обществото и културата тогава и т.н.). Тази контекстуална част е най-слабо развитата и в друго зрелище към нея бих имал повече искания, само че тук тя извършва добре своята дребна роля на последователен навигатор, който бързо да разсъни живи асоциации и мемоари у всеки живял в България през последните десетилетия.

Историите се пресъздават от Августина-Калина Петкова - една от най-пластичните млади актриси, която е в трупата на Младежкия спектакъл. В синхрон със сдържаната и " бедна " хармония на представлението, Августина-Калина Петкова не се старае да " изиграе " или " влезе под кожата " на действителните дами, а благодарение на своя театрален гений тя пробва се да даде глас на тяхната постоянно притаена или премълчавана болежка. Овладяно, само че и прочувствено, с фини промени в интонацията и жеста и леки линии към костюма, актрисата споделя с публиката най-преките свидетелства и мемоари за всички вътрешни рани и мъчно взети решения . Ефектът е пречистващ и освобождаващ. Осъзната, призната и осмислена, болката въпреки и да не изчезва, като че ли боли по-малко. Тя стопира да се влива сляпо в потока от страсти на комплицираност, яд, виновност, засегнатост, оскърбление, изтощение - или с други думи, на всичко това, което блокира обществения диалог за аборта в безмълвие или го възпалява във фанатизъм и нервност.
Драматургът и режисьор Йордан Славейков, който в тази режисура е и артист, дружно с актрисата от трупата на Младежкия спектакъл Августина-Калина Петкова Автор: Георги Сиркатов Реклама
В началото на представлението, както и в свои изявленията, Йордан Славейков декларира, че стои зад позицията, че правото на аборт е съкровено право на дамата да разполага сама със своето тяло , само че " Ембриони " не е политически театър. Той се стреми да показа колкото се може по-вярно истината за претърпяното, което мъчно се свежда до опростените максими на прогресивната лява (за правото на избор) или на религиозната дясна агитация (за правото на живот). Разказаните истории са съзнателно подбрани, с цел да бъдат разнообразни (дори е включена и мъжката гледна точка), само че всяка по собствен метод разкрива сложността на действителните избори в живота, която не се побира в лозунги.

Следващото зрелище се играе на 19 октомври от 19 ч. в
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Асен Терзиев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР