Премиерът Петков реши да се похвали с партньорство с британско-американски

...
Премиерът Петков реши да се похвали с партньорство с британско-американски
Коментари Харесай

Седем въпроса за милиард долара, токсични връзки и пране на пари

Премиерът Петков реши да се похвали с партньорство с британско-американски консорциум, а отприщи лавина от подозрения за присъединяване на съветски олигарси

Възможно ли е България да стане пералня за пари на съветски олигарси в условия на невиждани наказания против режима на Владимир Путин?

Правителството отприщи такива подозрения, откакто предходната седмица подписа меморандум, обещаващ привличане на 1 милиарда $ западни капитали в енергетиката ни, написа Юлиана Бончева във вестник.

Намеренията бяха скрепени с подписите на отрасловия министър Александър Николов и на представители на фирмите Gemcorp Capital Management Ltd. и IT3 (които съгласно прессъобщението на Министерски съвет са американо-британски консорциум). Премиерът Кирил Петков наблюдаваше церемонията с грейнало лице и разгласи, че това е огромна стъпка за България.

Интересен подробност е, че подписването бе "укрито " от медиите, а нормално великодушните на обществени изяви ръководещи този път непретенциозно замълчаха. Гигантската инвестиция бе регистрирана със непретенциозно прессъобщение, пуснато постфактум. Което пък беше "захлупено " от изключителна конференция за повреда в ПАВЕЦ "Чаира ".

Часове след новината за капиталовите планове Bird разгласява огромно следствие за единия вложител - Gemcorp, който се оказа обвързван с съветския олигарх Алберт Авдолян. Четири дни по-късно участниците настойчиво мълчаха, с което дадоха опция за развихряне на спекулациите. Едва в неделя, на 27 март, министърът на финансите Асен Василев изясни, че Gemcorp са доведени от представители на американското посолство и че е научил за олигарха Алберт Авдолян от медиите. От Gemcorp също реагираха с изказване против тиражирането на "фалшиви вести, петнящи положителното име на компанията ". В него се показва, че през октомври 2020 година Gemcorp Holdings Limited е изкупило дяловете на съветския милиардер и че в този момент ООД-то, основано в Лондон, е благосъстоятелност на своите чиновници. Gemcorp твърди също, че няма да взе участие по никакъв метод в планове, свързани или финансирани от Плана за възобновяване и резистентност, няма да работи с български бюджетни средства или еврофондове и няма интерес към концепцията на държавното управление за създаване на цех за акумулатори в страна. А дали е по този начин?

1. Какво написа в меморандума?

Идеята за 1 милиарда $ обгръща обезпечаване на различни газови доставки, планове за нисковъглеродни технологии, изследвания за създаване на хибриден промишлен комплекс на територията на „ Марица изток “ плюс тематиката за бъдещето на нуклеарната ни енергетика. Това най-малко гласеше държавното прессъобщение за меморандума. Но и хибридният комплекс, и плановете за зелени технологии са сърцевината на българския План за възобновяване, който Европейска комисия ще финансира с милиарди.

Факт е, че кандидат-инвеститорите се повяват тъкмо когато кабинетът "Петков " напористо стартира "хибридния " комплекс, който планува цяла България да бъде обзаведена с акумулатори за предпазване на електрическа енергия, самите "складове за ток " да се създават в Маришкия басейн, а съществуващи и нови ВЕИ-та ще могат да употребяват чартърен към този момент конфигурираните и вързани към електромрежата акумулатори. Още през февуари Асен Василев разгласи в Народното събрание, че диалозите в Съединени американски щати и в Европа са посочили интерес от няколко компании за създаване на цех за акумулатори в страната. "По време на нашите срещи ние декларирахме доста ясно, че концепцията ни не е да купуваме акумулатори, а да имаме фабрики за акумулатори. Работници от маришките мини и тецове ще бъдат назначени на работа в тези фабрики ", разясни министърът. Идеите на британско-американския консорциум съмнително тъкмо съответстват с тези планове.

2. Коя е Gemcorp и кой е Атанас Бостанджиев?

Името Gemcorp нашумя в разгара на рецесията с банкрута на КТБ през 2014 година Тогава компанията се появи в консорциум с Оманския фонд и австрийската EPIC, които предлагаха да вземат участие в спасяването на рухналата банка.

Gemcorp е учредена е от българина Атанас Бостанджиев и съветския милиардер Алберт Абдолян. Преди това Бостанджиев е изпълнителен шеф на "ВТБ Кепитъл " - дъщерно сдружение на съветската банка ВТБ (която е третият по величина акционер в КТБ). В средата на юли 2014 година българинът напуща "ВТБ Кепитъл " и прави с Абдолян Gemcorp, която се появява с оферта за излекуване на рухналата КТБ.

Същият Бостанджиев парафира "софийския меморандум " от името на Gemcorp преди дни. Той има впечатляваща биография. Започнал кариерата си в Merrill Lynch във Франкфурт през 1998 година (там работи и бъдещият финансов министър Милен Велчев), Бостанджиев се издига до сътрудник в друга огромна банка - Goldman Sachs в Лондон. След това влиза в фамилията на ВТБ и оглавява "ВТБ Кепитъл " - Лондон. В последните близо 8 години е част от друга фамилия, отново обвързвана с съветски капитали - Gemcorp.

Gemcor е холдингова плеяда от свързани сдружения. Фирмата от "софийския меморандум " е Gemcorp Capital Management. Тя е ООД, дъщерно на Gemcorp Capital, което се занимава с обезпечаване на финансиране за планове в разрастващи се пазари. Gemcorp Energy е фокусирана върху създаването на енергийни решения в Африка, а Gemcorp Commodities Trading предлага финансиране и решения в областта на пазарите на физическите първични материали, излиза наяве от уеб страницата на компанията.

3. Кой е Алберт Авдолян?

Партньорът, с който Бостанджиев прави Gemcorp - Алберт Авдолян, е прочут съветски олигарх. Той е основен състезател в сибирската газова промишленост посредством капиталовата си компания A-Property, написа проверяващият уебсайт Intelligenceonline. Има взаимни планове във въглищния бизнес със Сергей Чемезов, шеф на военнопромишлената копорация „ Ростех “, един от най-доверените хора на съветския президент (Путин и Чемезов са работили дружно за Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в ГДР). Авдолян е апетитен като желан от Китай медиатор за стратегически партньорства.

4. Каква е ролята на ВТБ?

Днес Русия е агресор, осъден от Европейски Съюз с невиждани стопански наказания, поради които разгласи България за "неприятелска страна ". Но съветските капитали постоянно са харесвали страната ни, а ВТБ, наричана банката на Путин, закупи у нас серия значими активи (повечето в следствие препродаде). ВТБ влезе като акционер в КТБ в най-силните й години, когато банката стана четвъртата по величина в България, а Цветан Василев, Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева работеха по амбициозни взаимни бизнеспланове. През 2011 година персонално вицепрезидентът на ВТБ Юрий Соловьов пристигна в София, с цел да анонсира ползи към "Булгартабак ", БТК, мултиплексите, "Авионамс " и други До Соловьов седеше Атанас Бостанджиев, тогава началник на "ВТБ Кепитъл " - Лондон. Повечето вложения на ВТБ се случиха - през дъщерни сдружения, в партньорство с КТБ. А когато през 2014 година избухна войната сред Цветан Василев и Пеевски, същите "инвестиционни цели " се оказаха най-големите ябълки на раздора сред тях.

5. Има ли "токсични " връзки?

Gemcorp от години работи в Африка в поддръжка на съветския износ за Третия свят - посредством даване на финансова помощ и съвещания за доставки на горива, зърно, торове, медикаменти и така нататък за Ангола, Етиопия, Мозамбик, Зимбабве.

През 2019 година компанията е забъркана в скандал за енергиен план в Ангола. Става дума за язовира Лаука и произвеждане на електрическа енергия, покриващо потребностите на 8 млн. души. Gemcorp Fund обезпечава два заема на държавното управление на Ангола за общо $400 милиона. Според медийни изявления Gemcorp е "усвоила " 25% от финансирането, тъй като е поела "споделен риск ", и това се е случило с секрети съглашения с локалното Министерство на финансите.

На 17 март т.г. Gemcorp разгласява известие на уеб страницата си, с което декларира, че осъжда войната на Путин и че сега компанията няма нито съветски съдружници, нито бизнес в Русия. Посочва се също, че съветският жител, който е взел участие в учредяването на компанията Gemcorp Capital, е напуснал през октомври 2020 година Твърди се, че комерсиалните връзки на групата с Русия са прекъснати - сдружението Gemcorp Commodities Trading имало офис в Русия и се е занимало с изкупуване на зърно там през 2019 и 2020 година, само че пазарните условия се влошили и офисът е бил затворен още в средата на 2021 година Има и увещание, че всички компании от групата съблюдават глобите, наложени от Европейски Съюз, Обединеното кралство, Съединени американски щати и Организация на обединените нации.

6. Защо US генерали се интересуват от нуклеарна енергетика?

Втората компания от меморандума е американската ІР3 Соrроrаtіоn. Tя e ocнoвaнa пpeз юни 2016 година от трима пенсионирани генерали. Един от тях - Майкъл Хюит, бе в София за подписването.

Информацията на уеб страницата ІР3 Соrроrаtіоn не изяснява какво тъкмо прави компанията. Няма посочени съответни планове. Пише, че корпорацията "адаптира потвърдени подходи за финансиране на публични поръчки за огромна, дълготрайна инфраструктура ". Че създателите ѝ се ангажират "да подобрят вероятностите за нуклеарната сила, с цел да обезпечават надеждно и безвредно чиста, налична електрическа енергия и топлота, където и да е належащо ". И че свързаната компания със специфична цел Allied Nuclear "предлага принадлежности, които вложителите могат да употребяват, с цел да ускорят енергийния преход. "

ІР3 Соrроrаtіоn се появи в отчет на американски конгресмени демократи от 2019 година В отчета се твърди, че компанията е желала да трансферира нуклеарно ноу-хау на Съединени американски щати на Саудитска Арабия, а също и че възнамерявала да закупи "Уестингхаус Електрик Груп ".

Вицепремиерът Асен Василев неотдавна бе в Съединени американски щати. По време на тази аудиенция е имало срещи с представители на "Уестингхаус " и диалозите са били за създаване на американски реактор в АЕЦ "Козлодуй ", твърди "Медиапул ".

7. Какво следва?

ІР3 и Gemcorp явно не са стратегически вложители, а са финансови медиатори и лобисти за привнасяне на избрани технологии в българската енергетика. Колкото до меморандума, той не е контракт, а е просто паметна бележка, която споделя, че трите страни са се срещнали, поговорили са и са се съгласили, че ще е хубаво в българската енергетика да влязат 1 милиарда $ задгранични вложения.

Меморандумът не основава отговорности за страните. Но пък дава опция на подписалите го компании да "привличат " капитали, като акцентират, че имат цялостната поддръжка на българското държавно управление. Какво ще последва - не е ясно.

Какво е дало обещание държавното управление, също не е ясно. Може просто да е желало да реализира рекламен резултат - внушавайки, че огромните западни капитали към този момент виждат триумфите в битката с корупцията и "тичат " към България. Но пося подозрения, че капиталите може да прииждат от изток, по обходни пътища.

Санкциите против агресора Русия (и след окупацията на Крим през 2014 година, и изключително в този момент, след нахлуването и кръвопролитията в Украйна), постановат прегрупиране на капитали, разграничение и изтриване на към този момент неуместните връзки с режима на Путин. За доста олигарси разграничаването ще е просто мимикрия - официално отдръпване на лица от листата на глобените, потреблението на офшорки и на подставени компании, регистрирани в влиятелни дестинации като Лондон, Ню Йорк и така нататък Важен е пътят на парите и през какви схеми се прави почистването на петната от произхода им.

Съмненията за "опасни връзки " и "пране " се удостоверяват или отхвърлят от ДАНС. Лошото е, че тя от дълго време е изгубила доверието и на обществото, и на ръководещите. А и би трябвало да са е свършила работата надалеч преди общественото обвързване на ръководещите с компании, повдигащи въпроси. Освен в случай че не е желала съзнателно да ги вкара в капан.

От друга страна, по признанието на финансовия министър Асен Василев държавното управление въобще не се е усъмнило в новите вложители, тъй като те са доведени от американското посолство. Както изяснява неизвестен държавен източник пред "24 часа " - в случай че нашите служби не са си свършили работата, американските сигурно са. Това обаче е несериозно. Особено като се има поради, че преди да се върне във властта, Асен Василев се е занимавал тъкмо с финансови вложения, а представителите на най-малко една от компаниите са необятно известни с съветските си връзки. Поне това би трябвало да бъде "червена лампичка ". Въпросът е за какво тя не е светнала. Или за какво някой я подценява.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР