Премиерът Николай Денков заяви, че Паметникът на Съветската армия е

...
Премиерът Николай Денков заяви, че Паметникът на Съветската армия е
Коментари Харесай

Областната управа на София внесе в съда изисканите документи за Паметника на Съветската армия

Премиерът Николай Денков съобщи, че Паметникът на Съветската войска е окупационен паметник и няма културна стойност. От регионалната администрация внесоха през днешния ден в Административния съд всички изискани от тях документи. Според тях демонтирането и преместването на монумента за да бъде възобновен е напълно в сходство със закона. Това става на фона на заповед на клутурното министрество от 14 ти декември, с която се разпорежда незебавното прекъсване на демонтажа.
Мястото на Паметника на Съветската войска е в Музея на социалистическото изкуство, съобщи министър председателят Николай Денков и добави, че той няма място в центъра на София, тъй като е агитационен, няма културна полезност и не е боен.

" Това е част от преодоляването на българската страна - с премахването на демокрацията от нея, от съответните преди време руски окупационни войски, а по-късно и от тоталитарната страна. Крайно време е да се разделим с това минало, то би трябвало да отиде в музеите. Не споделяме, че би трябвало да изчезне, само че то би трябвало да се учи като част от нашата история ", съобщи министър-председателят.

След държавното съвещание предходната сряда, персонално културният министър изясни пред медиите, че монументът няма статут на монумент на клтурата.

В събота обаче Корнелия Нинова сподели . В документа, който съгласно нея идва от Инспектората за запазване на културното завещание към МК, се показва, че Паметникът на Съветската войска попада в листата с недвижимо историческо културно завещание.

Същият ден на уеб страницата на Областната администрация бяха качени документи, от които излиза наяве, че още в края на март тази година Националният институт за недвижимо културно завещание (НИКН) е издал мнение, че „ Паметникът на руската войска не има статут на единична недвижима културна полезност ”.

Днес регионалният шеф Вяра Тодева не разяснява тематиките, само че от нейната администрация оповестиха за Българска национална телевизия,че са внесли в съда всички нужни документи, поискани от тях за законността на преместването. Още един път подчертаха, че паметникът не се унищожава, а единствено демонтира и ще бъде възобновен на ново място.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР