Премиерът ни Бойко Борисов и министрите от неговата делегация пристигнаха

...
Премиерът ни Бойко Борисов и министрите от неговата делегация пристигнаха
Коментари Харесай

Бойко Борисов кацна в Сараево


Премиерът ни Бойко Борисов и министрите от неговата делегация дойдоха в Сараево. Това е първата аудиенция на български министър председател в Босна и Херцеговина (БиХ), съобщи пратеникът на БГНЕС.

Днес премиеръте посети военната база „ Бутмир “, която е край Сараево – на към 6 км. Там е щаб-квартирата на въоръжената задача на Европейски Съюз в БиХ EUFOR Althea. Борисов беседва с командващия въоръжените сили на Европейски Съюз в Босна и Херцеговина генерал-майор Антон Валднер от Австрия (между другото последните шестима висши военни на този пост са все от Австрия – бел. ред.) и с командира на Щаба на НАТО бригаден военачалник Робърт Хюстън.

След това българският министър председател се срещна с нашия контингент, участващ в задачата EUFOR Althea, отпред на който е капитан I сан Георги Георгиев. От 1 тоември командването ще поеме полк. Николай Киров. След траял с половин час повече от плануваното диалог с генералите Борисов излезе от щаба и изрази пред нашите офицери задоволството, че натовските генерали са говорили единствено със суперлативи за българския контингент и техния професионализъм. И в един миг се обърна към ген. Хюстън и го попита на български: "Нали по този начин, генерале?"", на което американският боен отговори с необятна усмивка и отново на български: "Точно така". Представителят на американската войска знае езика ни, защото е женен за българка.

Пэсле за фотографията с нашия контингент до премиера беше Надето, момиченцето на генерала.

Операцията на въоръжените сили на Европейски Съюз в Босна и Херцеговина - EUFOR „ Аlthea “, започва с решение на Съвета на Европейския съюз на 12 юли 2004 година Тя размени ръководената от НАТО интервенция SFOR, осигуряваща използването на Дейтънските съглашения, която е прекъсната в края на 2004 година Мандатът на EUFOR „ Althea “ планува поддържане на сигурността в страната и даване на образование и подготовка за построяването на защитителен потенциал на силите за сигурност на БиХ.

В формалната делегация, съпътстваща министър-председателя Бойко Борисов, са вицепремиерите Томислав Дончев и Красимир Каракачанов, както и министрите Ивайло Московски и Емил Караниколов.

Утре в Сараево Борисов ще беседва с председателстващия Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич, с председателстващите и заместник-председателстващите на двете камари на Парламента, както и с члена на Председателството Бакир Изетбегович.

По време на визитата ще бъде подписано съглашение за изменение на Спогодбата сред българското държавно управление и Съвета на министрите на Босна и Херцеговина за интернационалните автомобилни транспорти на пасажери и товари. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР