Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич реагира остро на изявление на

...
Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич реагира остро на изявление на
Коментари Харесай

Белград и Загреб отново се хванаха за гушите заради операция Буря

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич реагира остро на изказване на ръководителя на хърватския парламент Гордан Яндрокович, което свърза сръбско обвиняване против четирима водачи от Военновъздушните сили на Хърватия, упрекнати в обстрел на колона сръбски бежанци през 1995 година, с договарянията на Сърбия за присъединение към Европейски Съюз, заяви Хина, представена от Българска телеграфна агенция.

Апелативният съд в Белград удостовери в чeтвъртък обвиняването на прокурора за военни закононарушения против хърватските водачи Владимир Микац, Зденко Радуля, Желко Йеленич и Даниел Борович за военни закононарушения по време на интервенция " Буря ". Те са упрекнати, че на 7 и 8 август 1995 година са наредили обстрел на колони сръбски бежанци покрай Босански Петровац и Сводна край Нови град /преди носещ името Босански Нови/, в северозападна Босна и Херцеговина, при което са убити 13 души, в това число четири деца, а 24 са ранени.

Председателят на хърватския парламент Гордан Яндрокович съобщи в неделя, че Хърватия счита обвиняването за законово безпричинно и даде обещание помощ на водачите. Хърватия ще употребява присъединителните договаряния на Сърбия, с цел да изпрати обръщение на Белград, че тя няма да толерира такива неща. Ако те желаят да се причислят към Европейски Съюз, те би трябвало да се държат по европейски метод, съобщи Яндрокович. Те би трябвало да решат с кого желаят да вървят, с Русия или със Запада, съобщи той.

Хърватският политик означи, че обвиняването е от политически темперамент и няма никаква правно съображение. С повдигането на обвиняване срещу хърватските водачи Сърбия желае да отклони вниманието от своите проблеми. Това, което те вършат, не способства по никакъв метод за подобряването на нашите двустранни връзки, съобщи Яндрокович, представен от белградския вестник " Политика ".

Коментирайки това изявление, сръбският министър председател Ана Бърнабич съобщи в неделя, че " управлението на Хърватия в този момент публично заплашва да блокира присъединителния развой на Сърбия, тъй като след 27 години на безмълвие и неправда, ние желаеме някой най-сетне да дава отговор за ужасното закононарушение покрай Босански Петровац ". Бърнабич уточни в обява в Туитър, че една членка на Европейски Съюз обществено си разрешава да каже, " че в случай че желаете правораздаване за убийството на сръбски деца, тъй като там са били убити четири деца, не можете да бъдете част от Европейски Съюз ".

Г-н Яндрокович, погледнахме се во гледалото и разбрахме, че в случай че сме хора, би трябвало да търсим правораздаване за убитите деца - Йована Дърча / на шест години/, Невенка на 11 и нейния брат Жарко на девет години, Дарко Вукович, на 13 години. А какво виждате вие, когато се гледате во гледалото. Човек, който пази и възхвалява убийците на деца, девойки и старци. Освен четирите деца, убити са и Миряна Дубаич, момиче на 21 години и Милка Ковачевич, баба на 83 години. Вашите " герои " убиха бягащи невъоръжени хора от въздуха, съобщи Бърнабич.

На коментара на Яндрокович, че Сърбия би трябвало да се обърне към бъдещето Бърнабич сподели, че Сърбия се е обърнала към бъдещето. Затова ние желаеме правдивост в делото за чудовищата, които убиха тези деца, съобщи сръбският министър председател. Тя завършва поста си в Туитър като пита по кое време ще бъдат основани условия, с цел да може президентът на Сърбия Александър Вучич да посети Ясеновац, мястото на най-големи премеждия на сръбския народ, напомняйки, че Белград към момента чака отговор на оповестеното публично посещаване.

Сръбският министър на вътрешните работи Александър Вулин от своя страна съобщи през днешния ден, че е " належащо Сърбия в точния момент да се върне от пътя към Европейския съюз, в случай че този път се дефинира от Хърватия ". Европейски Съюз би трябвало да се обясни дали отводът на Сърбия да търси правораздаване ще бъде изискване за участие в съюза както приказват публични представители на Хърватия, съобщи Вулин. Той добави, че е належащо да се знае дали в Европейски Съюз закононарушенията против сърби са разрешени и " дали това са тези европейски полезности, за които ни приказват и поради които би трябвало да признаем Косово, да премахнем Република Сръбска и да въведем наказания против Русия ".

Сръбският президент съобщи по-рано в коментар за обвиняването против четирима хърватски водачи, че Сърбия няма нищо срещу хърватите, " само че ще преследва нарушители, които са виновни за убийството на деца и възрастни хора ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР