Премиерът на Сърбия Александър Вучич поиска в Косово да бъдат

...
Премиерът на Сърбия Александър Вучич поиска в Косово да бъдат
Коментари Харесай

Вучич поиска да разположи сръбски полицаи и войници в Косово

Премиерът на Сърбия Александър Вучич изиска в Косово да бъдат ситуирани сръбски служители на реда и бойци. Причината е продължаващото напрежение сред Сърбия и Косово, което този път беше подбудено поради арест на някогашен сръбски служител на реда. 
Прочетете още
Беше обявено и за пукотевица сред косовски служители на реда и сръбски поданици, само че няма информация за ранени или починали. 

За пръв път Белград желае разполагане на войски в Косово, според разпоредите на резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, поставила завършек на войната от 1998-99. Тогава НАТО се намеси против Сърбия, с цел да отбрани Косово, където албанското население е болшинство.

В резолюцията се споделя, че Сърбия може да разположи до 1000 военни, служители на реда и митнически чиновници в православни религиозни обекти, в региони със сръбско болшинство и на гранични пунктове, в случай че такова разполагане бъде утвърдено от командващия силите на KFOR.

По времето, когато това беше утвърдено, Косово беше интернационално прието за част от Сърбия. Със западна поддръжка през 2008 година Косово разгласи самостоятелност от Сърбия.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР