Премиерът на РС Македония Зоран Заев повтори, че нито той,

...
Премиерът на РС Македония Зоран Заев повтори, че нито той,
Коментари Харесай

Заев: Решение с България е възможно ако го искат и двете страни

Премиерът на районен съд Македония Зоран Заев повтори, че нито той, нито Европейски Съюз са получили гаранции от България за отблокиране на процеса на участие на страната в Европейски Съюз, оповестяват македонските медии.

Заев акцентира, че работните групи не престават да работят и че може да се откри решение, в случай че и двете страни го желаят.
„ Казах, че ние не получихме гаранции от България по време на проведената от Словения срещата на върха ЕС-Западни Балкани, нито Европейски Съюз получи гаранции. Посланията бяха ясни и имам вяра, че президентът Радев е схванал самите послания. Потвърждавам, че двустранните въпроси би трябвало да седнем двустранно и да ги разгадаем. Работните групи не престават да работят. Вярвам, че ще бъдат реализирани хармонизирани текстове, този въпрос ще бъде решен, тъй като това са разрешими въпроси, т.е. ще кажа, че късото име е същото като дългото име, Северна Македония е същото като Република Северна Македония, че нямаме териториални искания нито към един от съседите. Разбира се, нямаме териториални искания към Република България “, сподели Заев в отговор на журналистически въпрос на конференция в държавното управление.

Вярвам, акцентира Заев, че ще се откри решение, в случай че то се желае, т.е. в случай че и двете страни го желаят.

„ Ако едната страна желае да продължи да блокира и да прави това, тя остава в профил. Определено се нуждаем от поддръжката на България, тя е един от първите ни съседи, източна съседка. Освен другари, ние постоянно се назоваваме братя, а братята си оказват помощ, не намират способи и аргументи да се блокират. България е член на Европейски Съюз и Европейски Съюз без една страна не може да вземе решение, само че съм уверен, че здравият разсъдък на политиците отвън изборния развой, в спокойни води, в по-стабилно време ще доминира и ще надделее, тъй че ние може да напише красива история, която ще оставим на младежта, децата и бъдещите генерации “, сподели Заев.

Заев сподели още, че не вижда в настояването от България за включване на българския етнос в нашата конституция като интервенция във вътрешните работи на районен съд Македония. Право на всяка страна е да изиска, както наше право е да решим дали да го създадем, сподели министър председателят на РСМ.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР