Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев изрази разочарование от

...
Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев изрази разочарование от
Коментари Харесай

Заев: България не се държи европейски, отношението им е обидно за целия македонски народ

 Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев изрази отчаяние от българското несъгласие, като означи, че държанието на България не е в сходство с европейските полезности. Тяхното отношение, както споделя Заев, е обидно за целия македонски народ, цитират думите му скопският ефирен канал “ТВ 21 “ и Агенция " Фокус ".

" Уважаеми македонски Народе, уважаеми жители от всички общности в Северна Македония, на всички ни е ясно, че до този миг Европейският съюз не реализира единодушие за приемане на преговорната рамка за нашата страна. Тази безотговорна неточност е горчива вест за цялата ни нация. България наложи несъгласие, наруши Договора за добросъседство и другарство и по този метод застана на пътя на нашата европейска интеграция " - съобщи в послание към нацията македонският министър председател Зоран Заев.

Това не е европейският метод. За страдание България не събра сили да се отнесе европейски. България си разреши да направи жест, който не демонстрира нито другарство, нито приятелство. Българската позиция е изцяло ирационална и обидна за македонския народ, каза Заев.

Заев акцентира, че воденото от него държавно управление е застанало " твърдо в отбрана на македонските национални ползи ".

Не позволихме да се рови в достолепието на македонската еднаквост и стълбовете на идентичността, а това са македонският народ и македонският език. Няма да позволим и антифашистката еднаквост на нашата страна да бъде застрашена и сложена под въпрос!

Основите на нашата държавност са в антифашизма на АСНОМ, както и основите на македонския народ и македонския език. Това са нашите стълбове от предишното. Това са нашите стълбове за бъдещето, съобщи Заев.

Оставаме отдадени на търсенето на решение със прилежаща България. Това ще бъде решение, което подсигурява начало на договаряния с Европейски Съюз и никога не визира македонската еднаквост, сподели още Заев.

" На този ден всички усещаме огромно отчаяние. България наложи несъгласие, наруши съглашението за добросъседство и застана на пътя на европейската ни интеграция, за което в доста случаи всички страни потвърдиха, че отговаряме на изискванията.

" Това не е европейски метод, България не събра сили да се държи европейски. Те направиха жест, който не демонстрира нито другарство, нито приятелство. Отношението им е обидно за целия наш народ ", сподели Заев.

" През ХХI век не е нито европейско, нито демократично да казваш на някого по какъв начин да се усеща, по какъв начин да се държи. Не е европейско да налагаш еднаквост на различен народ. Тези условия не са допустими за Северна Македония и македонския народ. Ето за какво застанахме твърдо в отбрана на македонските национални ползи. " Не разрешихме македонската еднаквост да бъде задраскана ", сподели Заев.

" Няма да позволим антифашистката еднаквост на страната ни да бъде застрашена и сложена под подозрение! Основите на нашата държавност са в антифашизма на АСНОМ, както основите на нашата еднаквост са в македонския народ и македонския език. Това са нашите стълбове от предишното. Това са нашите стълбове за бъдещето. - сподели Заев.

Заев споделя, че Македония отхвърля да договаря по въпроси, които даже не би трябвало да се разискват.  " Ще продължим да преговаряме с Европейски Съюз, само че не с цената на преразглеждане на македонската еднаквост и българските условия “.

А министърът на защитата на Република Северна Македония Радмила Шекеринска съобщи във връзка с българското несъгласие, че това, което е чуто от немското председателство, е в сходство с това, което усещаме, и то е, че България направи геостратегическа неточност, която не е добра за района, не е добра за нас и няма да е добра за София.

" Ще продължим да работим върху европейските полезности. И през днешния ден на тази конференция показахме, че можем да реализираме европейски резултати, даже когато някой блокира европейския развой. Ще продължим по този начин, тъй като македонското бъдеще е европейско и няма да изградим опция на това, сподели Шекеринска на конференция.

Тя изрази вяра, че всички страни от Европейски Съюз, като се изключи България, ще потвърдят позицията си, че би трябвало да се организира първата междуправителствена конференция със Северна Македония.

" Това, което обещахме преди месец, показахме, че изпълняваме и че в полза на европейския развой няма да забравим европейските полезности, а една от тези полезности е зачитането на правото на самоопределяне, многообразие и уникалност на всеки народ и всеки език. Казахме, че няма да преминем тези червени линии “, сподели министърът на защитата Шекеринска.

Неодобрението на преговорната рамка за страната от страна на България е в ущърб на главните правила и полезности, на които се основава Европейският съюзq подчертаха в декларация от ръководещия в Скопие СДСМ.

" България застана на пътя на нашата европейска интеграция, въпреки институциите на Европейски Съюз и всички други държави-членки, в това число България, неведнъж потвърждаваха, че изцяло отговаряме на изискванията “, се споделя в изказването на партията.

СДСМ акцентира, че Северна Македония в никакъв случай няма да се откаже от правото на самоопределяне на македонските жители.

" Ветото от България няма да ни обезсърчи, няма да допуснем застой във вътрешните промени, които са в интерес на нашите жители и страната ни. Напротив, държавното управление и държавните институции ще ускорят темпото и ще усилят преимуществото в промените, които Северна Македония има пред страните в района “, обявиха от ръководещата партия, като прибавят, че до момента в който са на власт, социалдемократите ще останат на същия стратегически път.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР