Премиерът на Наталия Гаврилица събира комисията по извънредни ситуации, за

...
Премиерът на Наталия Гаврилица събира комисията по извънредни ситуации, за
Коментари Харесай

Извънредно положение в Молдова заради недостига на газ

Премиерът на Наталия Гаврилица събира комисията по изключителни обстановки, с цел да разгласи въвеждане на изключително състояние поради дефицита на газ, съобщи тя по време на днешния брифинг пред медиите.

Премиерът изясни, че комисията ще изиска от Народното събрание и държавното управление да разгласят изключително състояние. „ Наличните лостове не са задоволителни за превъзмогване на [кризисната] обстановка в енергетиката “, сподели Гаврилица.

Тя изясни, че дефицитът на газ, който страната изпитва през октомври, „ доближи сериозни равнища ”.

„ Вчера в Москва се организира първият кръг от договарянията. Не е реализирано съглашение за газа с „ ”. Няма сигурност, че такова ще бъде реализирано. Междувременно пазарът на в Република Молдова записва недостиг от към 16 милиона кубически метра, а бяха задоволени единствено 67% от потребностите от газ през октомври. Налягането в газопреносната мрежа е на сериозно равнище ”, изясни министър председателят.

Според нея, изключителното състояние ще разреши да се заобиколят избрани процедури, планувани в закона, с цел да се форсира изкупуването на газ от различни източници.

Заместник-председателят на молдовския парламент Михаил Попшой съобщи, че решението за въвеждане на изключително състояние ще бъде взето в петък.

„ Парламентът ще разиска през днешния ден и ще вземе решение за даване на нужния лост на държавното управление за бърза реакция при актуалната обстановка. Днес държавното управление ще изиска от Народното събрание да вкара изключително състояние. Парламентът, от своя страна, ще поддържа този апел “, увери Попшой.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР