Премиерът на Люксембург призна, че има сериозни недостатъци на дипломната

...
Премиерът на Люксембург призна, че има сериозни недостатъци на дипломната
Коментари Харесай

Премиерът на Люксембург бе хванат в тежко академично плагиатство

Премиерът на Люксембург призна, че има съществени дефекти на дипломната му работа пред френски университет, откакто локално издание откри, че едвам две от 56 страници на университетския труд са истински. Според Ксавие Бетел, който е на поста от 2013 година насам, работата е била написана " съгласно това, което тогава ми беше известно и в което имах вяра ", " само че от днешна позиция е можело - трябвало е - да го направя по друг метод ".

Става дума за дипломна работа, с която преди повече от 20 години Бетел приключва магистратура в Университета на Лотарингия. Журналистите от Reporter.lu са я прегледали в този момент и са открили, че три четвърти от текста съставляват " впечатляващ тюрлюгювеч от копирани пасажи, което не дава отговор университетските условия ".

Тази седмица 48-годишният министър председател споделя, че през 1999 година е имал цялостно доверие на университета в Нанси да оценят дали трудът му покрива стандартите и че " естествено ще приема " решението на управлението, в случай че анулира магистратурата му.

" Приемаме съществено случаи, когато има нарушение на научната честност и ще правим следствие на наличието на дисертацията. Възможните наказания, които би могло университетът да наложи, зависят от заключенията на това следствие ", се споделя в известие на висшето учебно заведение в Източна Франция. В него се добавя, че преди време " не бяхме оборудвани със настоящия програмен продукт за засичане на плагиатство ".

Темата е " Към възможна промяна на системата на гласоподаване в Европейския парламент " и съгласно Reporter.lu обширни пасажи са копирани без цитиране от две книги, четири интернет уеб страницата и публикация в пресата.

" Само няколко параграфа в Увода " и " също толкоз къс текст в Заключението " не са изцяло копирани, пишат публицистите. Според тях това е случай на плагиатство " без казус по мащабите си " и заключението не е единствено на изданието, а е доказано и от самостоятелни специалисти.

Цели 20 страници от дипломната работа са напряко свалени от уеб страницата на Европейска парламент в нарушаване на предизвестието за авторски права. Девет страници са от отчет на гръцки евродепутат от 1998 година Другите копирани пасажи са от общоприет учебник за пролог в системата на институциите на Европейски Съюз.

" Плагиатството, което открих, е доста проблематично, защото дълги пасажи са копирани думо по думо. Няма по какъв начин инцидентно да копираш цели страници ", разяснява Лена Хьогенауер, професор по политически науки в Университета на Люксембург, представена от Reporter.lu.

Колегата ѝ Никола Соже от университета Sciences Po в Париж разяснява, че работата на Бетел не е истинска, не е осъществено вярно научно проучване и плагиатството е " прекомерно огромно, с цел да е основателно ".

Етиен Крики, който е бил теоретичен началник на Бетел, споделя, че преди въвеждането на програмен продукт за засичане на плагиатство стандартите са били разнообразни.

Това е следващият сходен скандал с известни политици в Европа, напомня " Гардиън ". Най-засегната е Германия, където през май бе принудена да подаде оставка Франциска Гифи, министър по въпросите на фамилията, след обвинявания за плагиатство в докторската ѝ дисертация. През 2013 година същото се случи с министърката на образованието Анет Шаван се отдръпна от поста, откакто Университета на Дюселдорф ѝ лиши докторската купа. През 2011 година министърът на защитата Карл-Теодор цу Гутенберг подаде оставка по същата причина.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР