Премиерът на Косово Албин Курти сподели с генералния секретар на

...
Премиерът на Косово Албин Курти сподели с генералния секретар на
Коментари Харесай

Курти към Столтенберг: 2023 беше годината на сръбската агресия

Премиерът на Косово Албин Курти показа с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг резултатите от следствието на косовските институции за сигурност по случая с терористичната офанзива в Банска на 24 септември, при която беше погубен служителят на реда Африм Буняку, както и с отвличането на трима косовски служители на реда на 14 юни, заяви „ Коха “.

" Що се отнася до последното, министър-председателят Курти показа със секретаря на НАТО Столтенберг резултатите от процеса на следствие на локалните институции за сигурност по случая с терористичното нахлуване на 24 септември в Банска, при което беше погубен сержантът от Националната полиция. Косово, героят на Косово Африм Буняку, само че и по случая с отвличането на трима косовски служители на реда на територията на Република Косово на 14 юни, които удостоверяват директното присъединяване на сръбската страна. Премиерът съобщи, че тези два случая потвърждават нуждата от усилване на сигурността, изключително по границата сред Косово и Сърбия, и прикани секретаря на НАТО да показа допустимо най-скоро заключенията от своите самостоятелни следствия по случая с престъпното похищение на трима косовски служители на реда и терористичната офанзива в Банска. " - заяви канцеларията на косовския министър председател.

Курти загатна 48-те бази на Сърбия, ситуирани към границата с Косово, както и противовъздушната система, която Белград е разположил покрай граничната вадичка.

" По този мотив министър-председателят изброи военните системи на Сърбия, които включват осъвременените ракетни системи " FK-3 " и " Pancir S1 ", както и други ракетни системи " Neva M1T " и " Kub M2 (SM) " на 250-та бригада на сръбската войска. Той съобщи, че системата FK-3 е китайска ракетна система, с която през 2022 година Сърбия стана първата страна в Европа, която оперира с китайски оръжия, в това число бойни дронове CH-92. Той добави, че Въоръжените сили на Сърбия са основали и особено звено за наблюдаване на безпилотни летателни апарати, което като поделение работи в границите на 63-та парашутна бригада на сръбската войска. " - се споделя в известието.

Министър-председателят се обърна към Столтенберг с молба за тясно съдействие с НАТО в името на мира и сигурността.

" Той съобщи, че до момента в който предходната година се е характеризирала с барикади, издигнати от незаконни групи, които са имали за цел да се опълчват на реда и законността (юли и декември 2022 г.), тази година е година на насилствени набези против локални институции и интернационалните институции, както е било на 26 и 29 май, по-късно отвличането на косовски служители на реда на 14 юни, като кулминационната точка е експанзията от 24 септември, която нарушава държавния суверенитет, териториалната целокупност и националната сигурност. " - се показва в изказването на кабинета на Курти.

На срещата бяха разисквани и връзките сред Косово и Сърбия, процесът на разговор с посредничеството на Европейски Съюз и срещата с европейските водачи на 26 октомври в Брюксел.

" Премиерът осведоми генералният секретар на НАТО за хода на тази среща и за позицията на държавното управление на Република Косово по отношение на европейско-американския проект за пътя напред към цялостното и абсолютно осъществяване на Основното съглашение. По този мотив министър-председателят Курти още един път акцентира смисъла на участието на Косово в програмата на НАТО " Партньорство за мир ", както и предложи откриването на дипломатическо посланичество на Косово в НАТО. “ - заяви администрацията на главата на косовското държавно управление.

Столтенберг изрази благодарността си за координацията на институциите за сигурност на Косово с КФОР, както и за поддръжката, която държавното управление е оказало на Украйна в лицето на военната експанзия на Руската федерация, като назова нападението в Банска на 24 септември „ извънредно и недопустимо “. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР