Премиерът на Косово Албин Курти изрази готовност за деескалация на

...
Премиерът на Косово Албин Курти изрази готовност за деескалация на
Коментари Харесай

Курти представи план за деескалация в Северно Косово

Премиерът на Косово Албин Курти изрази подготвеност за деескалация на обстановката на север, като показа четири съответни стъпки, които държавното управление на Косово е готово да предприеме, с цел да способства за възобновяване на стабилността, заяви „ Косова Прес “.


Курти чака и Сърбия да обещае да изтегли протестиращите от общините и да сътрудничи при задържането и правосъдните процедури против причинителите на принуждение.

Косовският министър-председател сподели, че би трябвало да се подхващат незабавни дейности за деескалация.

Във връзка с това той разгласи, че стъпките, които ще предприеме, са понижаване на наличието на косовската полиция в общинските здания, последователно и съразмерно с понижаване на насилието, като в същото време акцентира, че предварителните избори на север ще бъдат извършени наново посредством петиция, подкрепена от 20 % от гласоподавателите, както е планувано в законодателството на Косово.

„ Република Косово е подготвена да способства за деескалацията. Вярваме, че би трябвало да се подхващат незабавни дейности към тази цел и сме нетърпеливи и подготвени да се ангажираме с съответни стъпки, които поддържат задачите за непоклатимост в района “, съобщи Курти.

Той показа и четирите стъпки, които чака Сърбия да предприеме за общата цел, в това число да понижи степента на подготвеност на въоръжените си сили до най-ниското равнище и да отстрани 48-те предни оперативни бази, ситуирани по границата.

Според него въз основа на тези стъпки е допустимо възстановяване на обстановката на север и нормализация на връзките.

По-късно на съвещание на своя кабинет Курти съобщи, че Косово " е най-честният и постоянен сътрудник в района ". " Независимо от събитията, ние оценяваме поддръжката и помощта на Европейски Съюз през годините и чакаме с неспокойствие въпросника на членовете, тъй като Европа е нашият континент. Европейски Съюз е нашата орис ", безапелационен бе той. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР