Премиерът на Косово Албин Курти и косовският министър на икономиката

...
Премиерът на Косово Албин Курти и косовският министър на икономиката
Коментари Харесай

Гражданите на Косово призовани да пестят електроенергия

Премиерът на Косово Албин Курти и косовският министър на стопанската система госпожа Артане Ризваноли приканиха жителите да пестят електрическа енергия, заяви новинарската организация „ Економия Онлайн “, предава Българска телеграфна агенция.

Във видеосъобщение Курти сподели, че двата месеца при започване на тази година са сериозни за справяне с енергийната рецесия. Според него, с цел да продължи естественото електроподаване на налични цени и с цел да се пести от фамилния и държавния бюджет, жителите би трябвало да не престават и отсега нататък да пестят сила.

Курти добави, че за подкрепяне на косовските семейства по отношение на електрическата енергия са отделени 95 милиона евро.

Министър Ризваноли заяви, че след четири години повишена консумация на сила, през 2022 година е регистриран спад на електропотреблението в семействата, написа уеб сайтът „ Калдзо “.

Тя сподели, че през ноември 2022 година електрическата енергия, употребена от косовските фамилии, е била с 15 % по-малко по отношение на същия месец на миналата година и благодари на жителите на Косово за приноса им в достигането на този резултат.

Косовското държавно управление насочва непрекъснати апели за икономисване на електрическа енергия, изключително през зимните месеци, с цел да се понижи равнището на енергийния дефицит. Като се вземе поради, че Косово е част от общата европейска електромрежа, страдаща от голяма енергийна рецесия вследствие на съветското нахлуване против Украйна, обстановката, в която страната може да попадне през зимните месеци, остава неразбираема и несигурна, отбелязва „ Економия Онлайн “.

Енергийната компания на Косово (КЕК) с двете си топлоцентрали „ Косова А “ и „ Косова Б “ може да създава сила до 800 мегаватчаса, до момента в който потребностите на потребителите през зимата доближават 1300 мегаватчаса. Разликата се обезпечава от вносна сила.

Също по този начин от 2022 година косовското държавно управление субсидира сметките за сила на всички консуматори на универсалната услуга. Правителството заяви и за в допълнение финансиране на тези консуматори, които пестят електрическа енергия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР