Премиерът на Финландия заяви днес, че страната ще затвори всички

...
Премиерът на Финландия заяви днес, че страната ще затвори всички
Коментари Харесай

Финландия затваря всички гранични пунктове с Русия без най-северния

Премиерът на Финландия съобщи през днешния ден, че страната ще затвори всички гранични пунктове с Русия като се изключи най-северния, след вълна от мигранти, за която Финландия упрекна Москва, че съзнателно изтласква към границата, съобщи БНР с позоваване на Агенция Франс Прес.

От началото на август към 700 души са влезнали във Финландия без виза през източната ѝ граница.

„ Днес държавното управление реши да затвори повече гранични пунктове. Само гара Рая-Йосепи ще остане отворена “, сподели министър-председателят Петери Орпо на конференция.

Финландия затвори през предходната седмица половината от осемте си пункта по границата с Русия.

„ За страдание, тези ограничения не съумяха да спрат това събитие “, сподели Орпо. Правителството съобщи, че „ е ясно, че задграничните управляващи и други участници са изиграли роля в улеснението на влизането на лица, пресичащи границата във Финландия “.

„ Ситуацията включва и интернационална престъпност “, се споделя в изказване на държавното управление.
По-рано през октомври финландската гранична защита сигнализира за смяна в политиката на Русия, защото тя стартира да позволява мигранти без документи да минават границата.„ Това е систематично и проведено деяние на съветските управляващи “, сподели Орпо в понеделник.
Орпо назова „ инструментализацията на миграцията “ опит за „ повлияване на вътрешната обстановка и сигурността на границите във Финландия и Европейски Съюз “.

Министерството на вътрешните работи на Финландия съобщи в сряда, че притокът на мигранти от Русия " съставлява сериозна опасност за националната сигурност и публичния ред ".
„ Ние не одобряваме този тип деяние “, предизвести Орпо. Граничните пунктове ще бъдат затворени от петък и в началото ще останат затворени до 23 декември.
Говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова отхвърли обвиняванията, че Русия съзнателно тласка мигранти към финландската граница.

Отношенията на Финландия с нейния източен комшия се утежниха след нашествието на Русия в Украйна, което накара Финландия да се причисли към НАТО през април.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР