Премиерът Кирил Петков заяви от парламентарната трибуна, че България е

...
Премиерът Кирил Петков заяви от парламентарната трибуна, че България е
Коментари Харесай

Политическите реакции след руското искане НАТО да се изтегли от България

Премиерът Кирил Петков съобщи от парламентарната естрада, че България е суверенна страна и от дълго време сме създали своя избор като член на НАТО. Той беше изслушан по искане на парламентарната група на ГЕРБ -СДС след съветското искане по отношение на България и Румъния. Последваха полюсни отзиви по тематиката от ръководещи и съпротива.

От ГЕРБ-СДС настояха държавното управление и президентът да вземат отношение по тематиката за съветското гледище НАТО да се отдръпна от Румъния и България. Държавният глава да свика КСНС, да се свика комисията по защита и да се показват дейностите и проектите за българската защита.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов написа във Facebook, че в знаков ден за България като днешният, ясно ще си проличи кой е общественик и кой може да отбрани българския народен интерес и суверенитет.

В декларация от парламентарната естрада от ГЕРБ-СДС дефинираха настояването на Русия като провокация.

Стремежът на Русия е явно да отслаби НАТО и де факто да отстрани ефикасното участие в Алианса на цяла източна Европа, сподели Даниел Митов, зам.-председател на ГЕРБ. Подобни провокации вършат още по-наложително съветската федерация да премисли сигналите на настъпателност, които излъчва към околния свят и да одобри апелите на всички страни от евроатлантическото пространство за деескалация и за възпиране от политика на дрънчене на оръжия.

Премиерът Кирил Петков пристигна в Народното събрание и отговори също с декларация.

От тази естрада желая ясно да заявя: България е суверенна страна и от дълго време сме създали своя избор като член на НАТО. И като подобен решаваме сами да организираме защитата си в съгласуваност с нашите сътрудници. Вашингтонският контракт не планува второкласен страни членки, за които груповата защита да се ползва изборно. Призовавахме Руската федерация да остане ангажирана в градивния разговор за деескалация на напрежението и прецизно използване на интернационалните правни задължения.

По-късно пред медите министър председателят изясни още, че сега е в непрекъснат разговор както с министрите на външните работи и на защитата, по този начин и със службите. Ситуацията се следи доста деликатно.

А в отговор на въпрос по отношение на информацията за испански военни сили в Черно море сподели:

Днес ще имам по-късно вечерта среща с министъра на защитата и с един от неговите контарадмирали, с които ще обсъдим цялостната позиция.

Позицията на " Демократична България ", декларирана от Христо Иванов, беше в поддържа напъните на държавното управление за развиване на принадлежността на България към НАТО.

Тези изказвания през днешния ден са следващия детайл от съветската тактика да сложи под подозрение ние да изберем в какви съюзи да влезем, да се върнем в обстановката Великите сили да решат кой да бъдат в НАТО или не. От името на Демократична България ние удостоверяваме избора да бъде в НАТО и няма да се поддаваме на съветските провокации които желаят да ни върнат към т.нар сфери на въздействие.

Според водача на " Възраждане " Костадин Костадинов, българската позиция би трябвало да е за деескалация, а напрежението съгласно него идвало от страна на НАТО. Там българският глас обаче не се чувал.

В момента ние се държим като територия, на която някой различен разиграва своите политически ходове. Нашият глас сега не е ясно какъв е.

Атанас Зафиров изясни, че от Българска социалистическа партия ще излязат в допълнение с позиция по въпроса.

Във Facebook водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ написа, че нашият върховен и умишлен избор е НАТО и Европейски Съюз и той не се нуждае от проверка.

По тематиката работиха: Ирина Цонева, Милена Кирова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР