Премиерът Кирил Петков свиква Съвета по сигурността утре. Ще се

...
Премиерът Кирил Петков свиква Съвета по сигурността утре. Ще се
Коментари Харесай

НАТО готви подкрепления за Източна Европа, САЩ изтегля семействата на дипломатите си от Киев

Премиерът Кирил Петков привиква Съвета по сигурността на следващия ден. Ще се разисква напрежението към Украйна и проектите за подсилване на НАТО в Източна Европа с още кораби и самолети.

Съединените щати обмислят предислоциране на част от войските си от Западна Европа в Източна, заяви посланик от НАТО. Алиансът разгласи през днешния ден, че слага войските си в подготвеност и укрепва източния си фланг с спомагателни кораби и самолети.

Англия изтегля част от дипломатическия си личен състав от Украйна, Съединените щати подредиха фамилиите на техните дипломати да изоставен страната. Москва упрекна Запада в " нервност " и " неистини ".



Придвижването на американски войски от Западна Европа на изток ще става през идващите седмици, показва източник от НАТО. Според " Ню Йорк Таймс " президентът Байдън обмисля изпращане на 1000 до 5000 военни в Източна Европа с опция за увеличение на техния брой при ескалация на напрежението.

НАТО заяви, че Дания, Испания, Франция и Нидерландия възнамеряват или обмислят изпращане на жива мощ, самолети и кораби в Източна Европа. Испания изпраща изтребители " Юрофайтър " в България, а Нидерландия - два F-35 у нас през април като част от задачата по еърполисинг в района.

Украйна граничи с четири страни от Алианса - Полша, Словакия, Унгария и Румъния. Англия съобщи, че не възнамерява изпращане на бойни елементи в Украйна, само че изтегля част от дипломатическия си личен състав в Киев.

Премиерът Джонсън предизвести Москва, че с навлизане в Украйна ще се окаже в " нова Чечения ". Киев дефинира като прибързано решението на Съединените щати за евакуиране фамилиите на американските дипломати в страната.

" Смятаме тази стъпка на американската страна за преждевременна и демонстрация на несъразмерна нерешителност. Напоследък няма радикална смяна в ситуацията. Заплахата от нови талази на съветска експанзия остава непрекъсната от 2014-а, а скупчването на съветски войски край границата стартира през април предходната година ", изясни Олег Николенко- представител на Министерство на външните работи на Украйна.



Франция посъветва жителите си да отсрочат пътувания до Украйна. Кремъл съобщи, че има висок риск от атака на Киев против проруските сепаратисти в Донбас и упрекна НАТО и Съединените щати в нагнетяване на напрежението.

" Виждаме изказвания на НАТО за изпращане на спомагателни сили и активи по източния франг. Това провокира повишаване на напрежението. Искам да подчертая - това става не поради нашите дейности, а поради дейностите на НАТО и Съединените щати и информацията, която популяризират ", сподели Дмитрий Песков - представител на Кремъл.

Представители на Русия, Украйна, Франция и Германия ще договарят на 26 януари в Париж по решение на спора в източна Украйна, заяви съветската делегация.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР