Премиерът Кирил Петков разговаря с представители на Google и Amazon

...
Премиерът Кирил Петков разговаря с представители на Google и Amazon
Коментари Харесай

България инвестира 170 млн. лв. в изкуствен интелект и ще търси сътрудничество с Google и Amazon

Премиерът Кирил Петков беседва с представители на Гугъл и Amazon за капацитета за усилване на съдействието сред България и двете компании. Срещата е във връзка откриването на новия Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT).

На срещата с представителите на Гугъл е разисквана опцията за основаването на взаимна работна група на държавното управление с компанията, която да приготвя оферти за нови планове в България, свързани с цифровата промяна, облачните технологии и електронното държавно управление.

Българското държавно управление е разискало с фирмите и взаимоотношението в областта на дигитализацията, киберсигурността, биотехнологиите и галактическата промишленост.

Представителите на двете компании са в София по случай откриването на първия по рода си за Източна Европа Институт за компютърни научи, изкуствен интелект и технологии (INSAIT). Очаква се през идващите 10 години България да влага близо 170 млн. лева в него.

Института за компютърни науки е основан в партньорство сред Софийски университет и два от водещите университети в света – Швейцарският федерален софтуерен институт (ETH) в Цюрих и Политехническият университет в Лозана EPFL. Новият институт INSAIT ще бъде част от структурата на Софийски университет.

На церемонията по откриването на Института участваха президента Румен Радев, премиера Кирил Петков, българският еврокомисар Мария Габриел, просветният министър Николай Денков, както и неговият предходник Красимир Вълчев, който подписа меморандума за основаването на Института. Сред гостите бяха още носителят на премията „ Тюринг “ проф. Шафи Голдвасер от MIT и нобеловият лауреат по химия Дан Шехтман.

„ INSAIT реализира на процедура невъзможното за българската модерна политическа реалност - да обедини  напъните на четири държавни управления, две постоянни и две служебни, които реализираха единение в името на висока национална цел и доста значимо - последователност “, съобщи президента Радев на церемонията, представен от Българска телеграфна агенция.

Това е и първият път, в който софтуерни колоси като Гугъл, DeepMind и Amazon ще подкрепят сходен план в района с инвестиция от над 12 млн. лева Институтът ще проработи благодарение на българската страна, софтуерни компании и локалния бизнес.

Архитект на INSAIT е проф. Мартин Вечев от ETH Zürich - прочут български откривател и водещ международен академик в региона на компютърните науки и изкуствения разсъдък.

„ Когато се дипломирах в Кеймбридж през 2003 година, си пожелах след 20-30 години да основа в България център на международно равнище като в Кеймбридж. Чрез този институт България става пионер в Източна Европа. Наша предпочитана цел е да съживим и трансформираме България. Подобно на други западни институти, INSAIT има капацитет да окаже съществено въздействие както върху развиването на стопанската система, обществената политика и образованието в България, по този начин и върху ролята и престижа на страната ”, сподели проф. Вечев по време на откриването.

Подготовката за откриването на INSAIT лишава близо 3 години. През 2021 година Народното събрание ратифицира съглашение с двата швейцарски института, с цел да може да обезпечи финансиране за интервал от 10 години.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР