Премиерът Кирил Петков отговори задочно на серията от критики на

...
Премиерът Кирил Петков отговори задочно на серията от критики на
Коментари Харесай

Петков отхвърли атаката на Радев: Посещението в Скопие не беше прибързано, а ужасно закъсняло

Премиерът Кирил Петков отговори задочно на серията от рецензии на президента Румен Радев по отношение на държавното управление поради промените в " Булгаргаз " и политиката по отношение на Северна Македония. 

Петков отхвърли изказванието на Радев, че е прибързал с визитата си в Скопие. Вместо това министър-председателят уточни, че досегашният метод към прилежащата страна е довел до най-ниската точка в връзките сред двете страни и обвърза този проблем с геополитическите ползи от нестабилност на Балканите. 

" Съжалявам, че толкоз години сме изпуснали. Нямаше да понеса нито ден да забавя това посещаване. Вярвам, че в случай че не желаеме Балканите да останат най-бедното, най-корумпираното и некоординирано място в Европейски Съюз, методът би трябвало да бъде изменен. И това би трябвало да бъде на база добросъседство, икономическо развиване, работа дружно ", сподели той. 

" Хубавото е, че външната политика на Република Северна Македония и на България зависи от министър-председателя и Министерски съвет ", сподели Петков на въпрос за решението на Стево Пендаровски да се срещне с хора от ОМО " Илинден ". 

Петков разгласи, че " има доста сили ", които се пробват да спънат процеса на европейска интеграция на Северна Македония: " При едни нестабилни Балкани в тази геополитическа обстановка имат прерогативи страни, които съгласно мен не ни мислят положителното ". Кирил Петков отхвърли и рецензиите на Радев за промените в " Булгаргаз ". 

Той уточни, че няма подозрения в осъществените кадрови промени и упрекна остарялото управление за това, че не е употребило оптимално опциите за доставка на по-евтин газ от Азербайджан за сметка на горивото от " Газпром ". 

" Не може цената на газа да скача с 30%, а се отхвърляме от мощности от Азербайджан, които са на по-ниска цена. Оправдаваме се с гръцката връзка, която нашите снабдители от Азербайджан споделиха, че не е проблем да бъде заобиколена. Когато всеки българин би трябвало да заплати с 30% по-висока цена в средата на отоплителния сезон и всички се чудим по какъв начин да се оправим с тези високи цени на силата - да изпускаме такива благоприятни условия, или от нарочна неточност, или от други ползи, за мен е неприемливо. Оттук нататък би трябвало да се знае, че по този начин ще бъде ", сподели още той. 

Петков отхвърли подозренията на Радев, че се готви основаването на нови посреднически позиции в връзките сред доставчиците на газ и държавното сдружение. 

Той разгласи още, че понижената с 18% цена на природния газ за февруари била резултат от встъпването в служба на новия ръб на " Булгаргаз ". 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР