Премиерът Кирил Петков критикува президента Румен Радев по отношение на

...
Премиерът Кирил Петков критикува президента Румен Радев по отношение на
Коментари Харесай

Ако си президент на място. Петков определи Радев и опозицията като страхливци

Премиерът Кирил Петков подлага на критика президента Румен Радев във връзка с позицията му по отношение на така наречен на българското несъгласие за участие на Северна Македония в Европейския съюз.

“Не може от две седмици Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) да не се привиква и да се крием на разнообразни места и да споделяме, но то едните би трябвало, но то другите би трябвало, но защитавало ненапълно позицията, но не защитавало позицията. Ако си президент на място, викаш КСНС, викаш всички служби, викаш всички партии, сядаме, обсъждаме, излизаме. Но не, отново! Било на държавното управление, било на премиера. Маските паднаха. Омръзна ми от страхливци ”, сподели Петков.

Премиерът е в Брюксел на среща на държавните ръководители на страните членки на Европейски Съюз.

По думите му “темата Северена Македония беше мъглата, която се спускаше в общественото пространство единствено с една единствена цел - да клатят държавното управление, с цел да крадат милиардите ”.

Петков разяснява и на някогашния министър председател и водач на опозиционната партия ГЕРБ Бойко Борисов, че депутатите на партията му са подготвени да влязат в зала, с цел да гласоподават френското предложение, в случай че Министерски съвет го внесе. “Не може сутринта да излизаш и да се биеш в гърдите, че ще направиш нещо, а. Това е безспорна политическа измама ”, сподели Петков.

В сряда от за "отпадане на ветото " за Северна Македония. Това ще стане с план за решение на Народното събрание, който да утвърди преговорната рамка на България за Северна Македония.

Въпросът за това по какъв начин да се позволи разногласието на София със Скопие стои от ноември 2020 година, когато България наложи несъгласие на опцията на Северна Македония да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз. Тогава министър-председател беше водачът на ГЕРБ Бойко Борисов.

В петък френското председателство на Съвета на Европейски Съюз предложи метод за разрешаване на казуса, заложен преди две години. Основната му концепция е в това, че Европейски Съюз ще влезе "на мястото " на България в двустранния спор, ще стартира договаряния за участие чак откакто Северна Македония включи българите като държавотворен народ в конституцията си, а след това ще отстоява останалите условия на София към Скопие.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР