Премиерът Кирил Петков беше на посещение на граничния контролно-пропускателен пункт

...
Премиерът Кирил Петков беше на посещение на граничния контролно-пропускателен пункт
Коментари Харесай

Кирил Петков мина по стъпките на един бежанец

Премиерът Кирил Петков беше на посещаване на граничния контролно-пропускателен пункт в Русе, където наблюдава процедурата по издаването на документи на бягащите от военните дейности в Украйна при влизането им в страната.

Той ревизира по какъв начин работи новата система на граничния пункт с вицепремиера по ефикасното ръководство Калина Константинова, с началника на своя политически кабинет Лена Бориславова и с представители на локалната власт в Русе.

" Днес е първият ден, в който цялата система за регистрация на украински бежанци координирано работи ", разгласи Петков.

" Проблемът беше, че те влизаха и ние не знаехме накъде отиват. Сега към този момент всичко е проследимо, всичко е на обща база данни ", добави министър-председателят и изясни:

" Украинските бежанци се разделят на групи: хора с паспорти и хора без паспорт. Тези, които желаят леговище, би трябвало да се записват. Данните им влизат в общата система. Оттам се разпределя къде да отидат. И към този момент имаме цялостния развой - от влизане до настаняване. Колегите са съумели доста бързо да го структурират ".

" България към този момент стои като една европейска граница, с цялостна подготвеност да поеме огромен брой идващи от Украйна и това е направено по един последователен метод ", сподели още министър председателят. Той добави, че системата ще бъде в денонощен режим на работа.

" Палатките са оборудвани. Има работещи компютри и принтери. Има работеща действителна система. В взаимозависимост какво се случва в Украйна, ще забележим какъв поток от хора ще пристигна тук. Имаме цялостна подготвеност да поеме огромен брой влизащи хора от Украйна ", сподели още Петков и акцентира, че България е една от първите страни, които вършат такава система за предоставяне на краткотраен статут и вписване на жители.



" Ще забележим и в Дуранкулак дали ще успее да проработи. Приоритетно ще бъдат обучавани чиновниците, където има максимален напор като Варна и Бургас ", добави думите на министър-председателя Калина Константинова.

От своя страна граничните управляващи уведомиха Кирил Петков, че към този момент има безвъзмезден WiFi на граничния пункт, а винетките са безвъзмездни за всички украински жители, идващи в страната ни.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР