Премиерът Гълъб Донев свиква министрите на вътрешните работи, на правосъдието

...
Премиерът Гълъб Донев свиква министрите на вътрешните работи, на правосъдието
Коментари Харесай

Гешев иска от Рюте доказателства за 50-те евро, Гълъб Донев вика трима министри на среща

Премиерът Гълъб Донев привиква министрите на вътрешните работи, на правораздаването и на външните работи в понеделник, а основният прокурор Иван Гешев ще желае доказателства от Нидерландия, че незаконните мигранти минават границата на Турция с България против 50 евро.

Реакцията от върховете на властта пристигна след изказването на Марк Рюте, че Нидерландия ще наложи несъгласие за влизането на България в Шенген. Заяви, че желае да изключи опцията за нелегално прекосяване на границата сред Турция и шенгенското пространство в България с банкнота от 50 евро.

“Заявявам, че прокуратурата не разполага с данни или доказателства за това. Ако нашите сътрудници от Нидерландия имат такива, чакам да ни бъдат предоставени по реда на интернационалната правна помощ ”, разяснява Иван Гешев в неделя.

Служебният министър председател Гълъб Донев пък разгласи, че на срещата с вътрешния, външния и на правораздаването министри ще бъде изработен обзор на дейностите на държавното управление за готовността на България да се причисли към шенгенското пространство.

Първият изострен коментар пристигна в петък малко преди среднощ.

“Наскоро трима български служители на реда починаха, охранявайки външната граница на Европейски Съюз. Днес министър председателят на Нидерландия Марк Рюте неприемливо внуши, че тази граница би могла да се премине против 50 евро. Вместо европейска взаимност България получава цинизъм! ”, написа президентът Румен Радев във фейсбук. Същия ден той приказва и с канцлера на Австрия, която е втората страна от Европейски Съюз, несъгласна с присъединението на България към Шенген.

“Австрийският канцлер беше вътрешен министър. Тогава Курц сподели, че България пази най-добре шенгенската граница. Две години безвремие и опити, политически назначения в Министерство на вътрешните работи и чистки водят до този резултат ”, разяснява водачът на ГЕРБ Бойко Борисов във Враца, където беше на посещаване при партийния актив. Според него Рюте споделя истината, тъй като границата ни в този момент е разграден двор. “Над 75 хиляди мигранти има в Австрия. Канцлерът споделя: “Откъде пристигнаха? ”. А те като отидат в центровете, споделят от кое място са минали ”, уточни Борисов. Той повтори тезата си, че преди 2 година, когато управляваше ГЕРБ, миграцията била нулева и граничарите се управлявали от най-хубавите експерти. Борисов не е склонен с концепцията България да предприеме контрамерки против Нидерландия поради позицията ѝ.

“Другите ще си отидат в Шенген, нас ще ни откъснат и ще си останем като буфер за бежанците. Това преди години беше и първата концепция - бежанските центрове да са по границата, само че с помощта на приятелите ми в Европейска комисия се реши за изнесени центрове отвън границите на Европейски Съюз. Иначе в Странджа планина щеше да има най-малко половин милион бежанци ”, споделя още водачът на ГЕРБ.

Съпредседателят на “Продължаваме смяната ” Кирил Петков разгласи по този мотив, че водачи от страните - членки на Европейски Съюз, са му споделили, че Борисов ги лъжел, когато е бил министър председател.

По думите му те били осведомени, че граничният пункт Капитан Андреево е “пробит ”, а нефтеното пристанище “Росенец ” е врата на Русия към Европейски Съюз. Петков не пожела да уточни съответни имена на водачи.

“Част от европейските сътрудници изпращат явен сигнал, че имаме проблем с корупцията и с върховенството на закона. Независимо от процеса по присъединение към Шенген, страната ни би трябвало да предприеме ограничения за битката с корупцията ”, написа в декларацията на “Продължаваме смяната ” поради отхвърли на Нидерландия да ни пусне в пространството. От партията ще внесат декларация в Народното събрание за бързо приемане на законите за антикорупционната комисия, за ограничението на пълномощията на основния прокурор, за публичните поръчки и други.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР