Премиерът чака протестиращи миньори и енергетици в 16 ч в

...
Премиерът чака протестиращи миньори и енергетици в 16 ч в
Коментари Харесай

Денков: Партиите да не злоупотребяват със страховете на хората

Премиерът чака протестиращи миньори и енергетици в 16 ч в Министерски съвет

Партиите да не злоупотребяват със страховете на енергетиците и миньорите в акцията си за локални избори. За това приканва министър председателят акад. Николай Денков, който през днешния ден е разговарял на тази тематика и с политически водачи.

Той се разгласи срещу популяризираната дезинформация, даването на неизпълними обещания и умишленото ескалиране на напрежението, оповестиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Министър-председателят акод. Николай Денков чака представителите на протестиращите през днешния ден в 16 ч в Министерския съвет, с цел да стартират разискването на съответните стъпки за енергиен преход във въглищните райони, което ще продължи до края на ноември.

Териториалните проекти за Стара Загора, Перник и Кюстендил бяха изпратени на Европейската комисия през вчерашния ден - в последния вероятен период. Това беше належащо, с цел да получи България няколко милиарда лв. от Европейски Съюз, с които ще се подсигуряват работни места за хората в трите района след затварянето на мощностите през 2038 година Финалните версии на проектите би трябвало да бъдат утвърдени от Европейска комисия и страните членки на Европейски Съюз до края на годината.

Преди час протестиращи от " Топлофикация " - Перник ", и Мини " Перник " блокираха пътя за Гюешево в Перник в двете направления, видя кореспондент на " 24 часа ". Блокадата е при автогарата, където 30 души препречиха придвижването. Недоволните поддържат протестните прояви на представителите на " Мини Марица-Изток ", някой им споделил, че ще затворят тецовете преди 2038-а.  

Стигна се и до напрежение, при което за малко стачкуващи и водач на камион от Ямбол да се сбият. Пътуващият се изнерви, че се постанова да чака и стартира да крещи по протестиращите: " Идиоти, махнете се отсам, аз имам работа да правя, ходете да си протестирате пред Министерския съвет. "

В този миг протестиращите се разтичаха към тира и се развихри гневна словесна борба сред двете страни. Тогава водачът спря камиона, като за малко не се стигна до физическа разпра.

На мястото на митинга дойде полиция и отклониха придвижването преди Перник в посока София през самия град.

" Кой ще ни даде гаранция, че ще бъде спазен срокът за работа до 2038 година на мините и тецовете ", обявиха пред " 24 часа " протестиращите. По техни думи до тях достигнала информация, че ще затворят мините по-рано, а не през 2038 година

Още преди дни държавното управление одобри проектите за обективен преход. “В документите ясно се споделя, че мините ще работят до 2038 година Няма дати за затваряне на съответни централи, някои просто ще изпадат от енергийната система, тъй като стопански няма да могат да работят ”, изясни тогава Денков.

Въпреки това митингите на енергетици и миньори в страната не престават и през днешния ден. По-късно следобяд министър председателят чака на среща недоволните от бранша. Поканени са и водачите на КНСБ и КТ " Подкрепа ", както и представители на синдикатите в сферата.

Преди това протестиращи затвориха пътя при Нова Загора, откъдето минаваха блокираните коли на автомагистрала " Тракия ". Продължава блокадата на Подбалканския път в региона на Гурково и Прохода на републиката от миньори и енергетици.

Работещите в мините и Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " се оповестиха против териториалните проекти за обективен преход на въглищните региони, признати от държавното управление в петък.

Премиерът акад. Николай Денков провежда среща с протестиращите енергетици и миньори. Срещата е планувана за през днешния ден в 16 ч. в Министерския съвет.

Поканени са водачите на двата огромни синдиката – КНСБ и КТ „ Подкрепа “, ръководителите на Федерацията на самостоятелните синдикати на миньорите към КНСБ, на Националната федерация на енергетиците към КНСБ, на Независимата синдикална федерация на енергетиците в България към КНСБ, на синдикалните организации на КНСБ в Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2 “, в „ Мини Марица-изток “, в обособените рудници на „ Мини Марица-изток “ и в Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “, а също по този начин ръководителите на Синдикалната миньорска федерация и Федерация „ Енергетика “ и на синдикалните районни съюзи на КТ „ Подкрепа “ в Кюстендил, Перник и Стара Загора.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР