Премиерът Бойко Борисов все по-рядко дава интервюта, а заставането му

...
Премиерът Бойко Борисов все по-рядко дава интервюта, а заставането му
Коментари Харесай

Паралелният свят на Борисов

Премиерът Бойко Борисов все по-рядко дава изявленията, а заставането му пред телевизионните камери е развой на едностранно предаване на информация. Например: влиза Борисов в залата, в която дава брифинги щабът за битка против ковид, сяда, споделя си приказката и излиза. Така хем постанова дневен ред, подавайки на медиите информацията, която той желае, хем няма заплаха някой от публицистите в залата да попита нещо неприятно. В залата в Министерски съвет, където се организират брифингите, въпреки всичко има някаква заплаха. Докато при нормалния информативен род на премиера - онлайн във Facebook от джипката, опасности няма.

Всичко е прелестно?

Миналия четвъртък Борисов направи няколко такива включвания, до момента в който инспектираше ремонта на вълнообразния сектор на автомагистрала " Тракия " край Чирпан. Ето един откъс от този ден: " На строителите кажи да са живи и здрави, има подсигурени пари, освен за тях, за всички действия в страната. Така че българите да бъдат спокойни. (...) Можем да бъдем оптимисти. Неслучайно днешните прогнози са към този момент повишени за България - близо 3% за тази година и до 5% за идната (ръст на Брутният вътрешен продукт, б.а.). Но аз съм уверен, че както говорихме - маса народ изкара Ковид-а. Първи ще излезем от пандемията. Ваксинираме интензивно. Работниците работят. Получават хонорари, хранят фамилии и в случай че се направи сметка, в последните години в пъти са се повишили приходите. Минимум с 10% на година. "

Зрителите на това включване биха могли да останат с усещането, че стопанската система ни е в цветущо положение, че България се оправя прелестно с имунизирането и че в действителност първи ще излезем от пандемията. Но в случай че човек седне и ревизира обстоятелствата, ще открие нещо друго.

Ваксинираните в България са към 1%, което не би могло да се назова интензивно имунизиране. Освен това страната е твърдо на последно място в Европейски Съюз по брой на имунизациите. Що се отнася до икономическите индикатори, в прогнозата на Европейска комисия растежът на Брутният вътрешен продукт в България бе повишен за 2021 година от 2,6% на 2,7%. За 2022 година се чака растеж от 4,9%. За съпоставяне: в Европейски Съюз има единствено четири страни, при които се чака по-нисък растеж на Брутният вътрешен продукт за 2021 година. Така излиза, че да си финален в Европейски Съюз по имунизации и да си измежду последните пет страни по растеж на Брутният вътрешен продукт е за Борисов огромен триумф.

По време на същата обиколка министър председателят съобщи още, че България ще получи от Европейски Съюз 29 милиарда евро за справяне с вредите и следствията от пандемията. „ Това са 60 милиарда лв., които ще дойдат в страната ни в идващите години, от които 50 милиарда лв. са грантове ", сподели Борисов. " За първи път за България Европейски Съюз планува толкоз значима сума за възобновяване от рецесията, породена от пандемията ", твърди и държавният пресцентър.

Всъщност сумата от 29 милиарда евро е плануванаъа за България част от бюджета на Европейски Съюз, наименуван Многогодишна финансова рамка за 2021-2027 година, плюс помощта за следствията от пандемията. 12,3 милиарда евро от тази сума са непосредствено за преодоляване на следствията от пандемията. Останалите 16,7 милиарда евро са разпределени по разнообразни оперативни стратегии и няма по какъв начин да бъдат непосредствено насочвани за справяне с следствията от пандемията. Още повече, че в идващия действен интервал огромна част от парите са за така наречен Зелена договорка, плановете по която се нуждаят от утвърждение от Европейски Съюз.

Освен това за парите от Европейски Съюз към този момент важи изискването за съблюдаване на върховенството на закона. Все още не е ясно по какъв начин ще работи този механизъм, само че се планува при липса на господство на закона да се връщат средства.

Да обобщим: България няма да получи сигурно 29 милиарда евро - това е евентуалната сума, която България може да получи от Европейски Съюз сред 2021 и 2027 година, при съблюдаване на доста условия и при положителни планове.

Три хипотези

" През джипа светът се вижда по различен метод ", сподели преди две седмици Николай Нанков, който е чест сателит в премиерския джип. В този смисъл изникват няколко хипотези:

- Борисов лъже съзнателно и основава успореден свят, в който той е един сполучлив водач, водещ умно страната в изискванията на рецесия.

- Борисов в действителност има вяра това, което споделя, тъй като джипката е нещо като портал и предишните през него виждат света по различен метод.

- Борисов има единствено бегла визия за тематиките, по които приказва, заради което изопачаването на истината не е съзнателно.

Вероятно и в трите хипотези има зрънце истина. Но което и да е правилно, едно е ясно: паралелният свят на Борисов не е същинският.

Автор Георги А. Ангелов; www.dw.com

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР