Премиерът Бойко Борисов представи в Европейския парламент основните приоритети на

...
Премиерът Бойко Борисов представи в Европейския парламент основните приоритети на
Коментари Харесай

Борисов представи пред ЕП приоритетите на българското европредседателство

Премиерът Бойко Борисов показа в Европейския парламент главните цели на българското европредседателство. По думите му те са четири - бъдещето на младежите в Европа, Западните Балкани и свързаността в района, сигурна и постоянна Европа и цифровите умения.

Борисов приказва дълго за политиката обвързвана със Западните Балкани. „ Имаме няколко разновидността за Западните Балкани. Предложихме един, който не носи опасности за Европейски Съюз. В мандата на тази комисия няма да има нови признати членки в Европейски Съюз. Но би трябвало да им кажем какви очаквания могат да хранят за консолидираното им в Европа. Това е точният миг, в който би трябвало да го създадем ”, съобщи Борисов.

„ Как във времето се разполагат вижданията ни за консолидираното им в Европа. Това е точният миг, в който а го създадем. Един изстрел в Косово безусловно взривява Балканите. България и Македония дадоха образец, че има страни които с такт и доброжелателност могат да вземат решение проблеми, а не да идват при вас с тях. Договорът, който с десетилетия се влачеше, завчера македонският парламент го ратифицира, идната седмица се надявам и българският да го направи. Премиерът Заев беше много смел, както и ние. Надяваме се сред Скопие и Атина да приключи казусът с името. За да може Скопие да получи вероятност за НАТО и Европейски Съюз. Това е като крайъгълен камък, който в случай че се раздвижи стартират да мърдат задачите Балкани ”, сподели Борисов.

Той уточни, че развиването на превоз, връзките, образованието и дигитализацията, ще ускори икономическото развиване на Западните Балкани и надлежно интеграцията им към Европейски Съюз.

„ Народите от Балканите чакат и имат вяра, че, бидейки географски и исторически в Европа, най-после ще имат проект за присъединението им към Европейски Съюз. Стабилността на Балканите директно дава отговор за стабилността на Европа ”, сподели Борисов.

 „ Какво ще стане, в случай че не вземем това решение и не работим по построяването на инфраструктурата. Младите ще изоставен в посока дали Европа, дали Америка и ще останат единствено старите хора. Ако ние го създадем и Русия, и Китай и Саудитска Арабия имат интерес към Балканите и някой различен ще го направи. Сега е моментът да им дадем вероятност. Така ще имаме и въздействие и сигурност в този район ", сподели още Борисов по тематиката.

„ Промяната в Дъблинския правилник и миграционната политика са основни и би трябвало да реализираме единодушие ”, безапелационен беше Борисов.

„ Смея да настоявам, че България за година съумя да понижи миграционния напън до нула. Постигна се с доста работа, а и на границата с Турция показахме по какъв начин с европейската взаимност и помощ, с напъните на страната и съглашението с Турция за ограничение на миграционния поток можем да го създадем. Имаме голяма морска граница и огромна сухопътна с Турция. Споразумението би трябвало да се подпише и да продължи да работи. Въпреки категоричността за правата на медиите и ърховенстното на закона да решим прагматично въпроса по съглашението за миграцията. Там сега има милиони мигранти. Един от главните разногласия сред страните членки е по какъв начин попадналите в Европейски Съюз мигранти да бъдат релокирани. Ще опитаме с доста такт и дипломатичност да опитаме да решим този въпрос. В няколко страни има голямо скупчване, поставят големи старания, а други не желаят изобщо да вземат участие. Има и трета група – България, Гърция, Италия, които са на входа на мигрантската вълна ”, акцентира Борисов.

„ Решението е по този начин да охраняваме границите, че влизането да става единствено през Граничен контролно-пропусквателен пункт. Които бягат от войни, Европа да се погрижи за тях, само че да се знае че това е до края на войната. Или да се създадат сигурни центрове покрай военните спорове, с цел да могат хората по-късно да се върнат и да възстановят своите страни. Икономическите мигранти да бъдат допускани до такава степен, където има потребност от тях. Това са нашите оферти ”, изясни на евродепутатите Борисов.

Нормализиране на връзките с Русия

„ Има страни които държат да паднат глобите, други са извънредно остри. Ще търсим нормализирането на връзките с Русия. Това ще бъде общо европейско решение ", добави българският министър председател във връзка с глобите на Европейски Съюз против Русия и контрасанкциите на Москва.

Кохезионната политика

Българският министър председател сподели още, че кохезионната политика не би трябвало да се трансформира, тъй като тя дава благоприятни условия на доста страни, които би трябвало да догонват равнището на други и също така способства за единството в Европейски Съюз.

„ Това което успяхме да изградим в инфраструктура, екология, просветителна инфраструктура. Да благодаря на всички страни донори. Много помогнаха и за България и за целия район. Зная по какъв начин изглеждаха бивие социалистически страни преди 1989 година и по какъв начин наподобяват в този момент. Да намерим салдото на взаимното почитание сред донорите, които дадоха милиарди евро и това, което ние като пазар, просвета, геостратегия имаме. Няма по-добро място за живеене от Европа, от Европейски Съюз. Кохезионната политика би трябвало да продължи ", прикани Борисов.

„ В тези страхотни провокации малко се вглеждаме в заканите, реагираме откакто са станали. Оставяме цели процеси да се развиват, а ние да сме фенове. Оставяме Русия, Китай, Турция, Иран да вземат решения по тематики, с които ние по-късно се сблъскваме. От тези войни идват миграционните потоци. В банковите рецесии Европа заплати огромната цена. Европа към този момент има напредък и съм уверен, че няма по-добри от нас, когато сме единни и мощни ", сподели още Борисов.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР