Премиерът Бойко Борисов откри заседанието на Министерски съвет с кризата

...
Премиерът Бойко Борисов откри заседанието на Министерски съвет с кризата
Коментари Харесай

Борисов нареди да се действа срещу безводието

Премиерът Бойко Борисов откри съвещанието на Министерски съвет с рецесията с безводието в Перник.

Той изиска доклад от трима министри - на околната среда Нено Димов, на Министерство на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова и на министъра на стопанската система Емил Караниколов.

Нено Димов стартира с към този момент откритите нарушавания след инспекция на неговото министерство, а точно, че помпената станция на Перник е подавала вода за Радомир.Министърът означи, че се е изискало да се слагат по бързо пломби , с цел да се регистрира какво количество вода се подава на град Перник, а информацията от тях сочела, че притокът в този момент е по-голям от разхода, и изключително от последните два дни, само че това се дължало и на метеорологичните условия . Иначе на пречиствателната станция към този момент има лепенки, че се стопира подаването на вода за промишлени цели - към Топлофикация и Стомана - Перник .
 Отклонили вода и от Владайския канал за водния режим в Перник
Отклонили вода и от Владайския канал за водния режим в Перник

Продължава търсенето на разновидности, призна министър Петя Аврамова

От своя страна министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова сподели, че сега наклонността е към равнене на притока и отока, само че и тя акцентира, че подпомагали и атмосферните условия. Тя уточни и краткосрочни и дълготрайни ограничения, признати за рецесията с безводието в Перник, от Министерство на регионалното развитие - част от тях към този момент били изпълнени от ВиК-Перник.

Първите - водни количества да се насочат от Владайския канал благодарение на Софийска вода към язовир " Студена ". А дълготрайните ограничения предвиждали да се намерят спомагателни различни източници . Едното от предложенията, които се изготвят от геолози и хидролози, е за в допълнение сондиране, второто - за потребление на водите на карстови пещери .

Днес в 15 часа ще се преглеждат на експертно равнище предложенията и в случай че специалистите решат, че е удачно, ще има отчет и ограниченията ще бъдат да въведени.
 Не било работа на Министерство на околната среда и водите по какъв начин ВиК-Перник провежда водоснабдяването
Не било работа на Министерство на околната среда и водите по какъв начин ВиК-Перник провежда водоснабдяването

Нено Димов желае питейната вода да не се употребява за промишлени цели

Аврамова уточни и отпуснатите 2.8 млн.лв. за реорганизация на пречиствателната станция на Перник , за което към този момент има контракт с Министерство на околната среда и водите и ВиК за рехабилитация на водопроводи. " Неприятното е, че поради прелюдия режим се е нараснал броят на повредите поради мощно амортизираната мреж а и се оказва, че този режим се отразява на системата ", уточни Петя Аврамова.

Премиерът Борисов вмъкна, че тази мрежа " не е пипана 50-60 година " И да, министър Аврамова удостовери, че 2007 - 2013 година, когато е била програмата - подобен план в Перник не е осъществен.
 Освобождават регионалния шеф на Перник поради рецесията с водата
Освобождават регионалния шеф на Перник поради рецесията с водата

Борисов: Мисли се в допълнение от кое място може да има водоснабдяване

Министърът на стопанската система Емил Караниколов добави, че се извършва решението на Министерски съвет от предходната година за прекачване на язовири на страната . Той означи, че процесът се случва постепенно, само че все пак за 182 язовира е поискана техническа документи, документи за благосъстоятелност, процедури за позволение за градеж и към този момент са почнали ремонтите на 10 язовира. До края на годината това ще се случи с още сред 2 и 5 язовира.

В този смисъл министър председателят Бойко Борисов изиска да има доста ясна тактика за безводие: " Преди имахме проблеми с наводненията, в този момент с безводието - тъй че действайте наред с ремонтите... " , сподели той.
 В Перник търсят и подпочвени води за справяне с водния режим
В Перник търсят и подпочвени води за справяне с водния режим

Обсъждат се няколко разновидността, увери Ирена Соколова

Караниколов му отговори, че ще бъдат посочени всички язовири на страницата на министерството.

Борисов прекъсна министрите и разгласи, че с точка 3 от дневния ред на Министерски съвет се прави рокада - регионалният шеф на Перник Ирена Соколова се отстранява от поста, а нейното място се заема от Емил Костадинов, някогашен областен кмет на ГЕРБ в столичния кв. " Изток " . " Когато вършим неточност, си я понасяме ", заключи Борисов.
 Нарушения установи КЕВР във ВиК-Перник
Нарушения установи КЕВР във ВиК-Перник

Дружеството непозволено е изпомпвало по-голям размер от язовир " Студена " за интервала януари-октомври
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР