Премиерът Бойко Борисов нареди до 22 август да се реши

...
Премиерът Бойко Борисов нареди до 22 август да се реши
Коментари Харесай

Борисов разпореди проблемът с НИМХ да бъде решен до 22 август

Премиерът Бойко Борисов подреди до 22 август да се реши казусът с Национален институт по метеорология и хидрология към Българска академия на науките.

Тази заран той организира среща с министъра на образованието, представители на Българска академия на науките и управлението на Национален институт по метеорология и хидрология в постройката на Министерския съвет, съобщи БГНЕС.

В дадения от него период МОН и Българска академия на науките би трябвало да намерят решение, с което да удовлетворят настояванията на института, като му дадат по-голяма автономия и обезпечат финансовата му самостоятелност. Ако до идната сряда не се откри решение, Борисов ще уточни такова.

" Ще гласуваме близо 20 млн. лева спомагателни средства за научни проучвания. 18 млн. лева от тях ще са за национални научни стратегии в разнообразни браншове – в региона на медицината, на растениевъдството, на отглеждането на животни, за възстановяване качеството на въздуха и други Те целят да подкрепят научните проучвания и да ги обвържат с потребностите, които имат другите браншове, ориентирани са към главните провокации. Целта е всички институти в даден бранш да се обединят и да аплайват “, съобщи след срещата просветителният министър Красимир Вълчев, представен от " Фокус ".

Министърът посочи, че с към 1,5 млн. лева ще бъдат увеличени стипендиите на докторантите и студентите за тази година. „ Целта е да насочим повече средства към научните организациите и учебните заведения, където има повече научна активност. И по този метод да задържим повече младежи в научната работа “, сподели още той.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР