Премиерът Бойко Борисов изключи възможността Кристалина Георгиева да стане председател

...
Премиерът Бойко Борисов изключи възможността Кристалина Георгиева да стане председател
Коментари Харесай

Борисов изключи Кристалина Георгиева за председател на Европейския съвет

Премиерът Бойко Борисов изключи опцията Кристалина Георгиева да стане ръководител на Европейския съвет.

Това стана ясно от негово изказване в Бркюксел след втория ден от изключителната среща на водачите на страните членки на Европейски Съюз.

Кристалина Георгиева е за поста ръководител на Европейската комисия, само че е належащо болшинство, акцентира министър председателят.

Той загатна, че това надали е допустимо, защото за тази позиция се преглеждат двете съществени на Франс Тимерманс и Манфред Вебер.

След срещата Борисов акцентира, че не желае да разяснява нелепостите, които излизат.

Той е безапелационен, че Мария Габриел би трябвало да си остане комисар, макар, че е предлагана за поста на висш представител по сигурността и външната политика.

Отказах поста, тъй като за нас по-важно е да имаме комисар с действителен сектор и човек в Комисията, посочи министър председателят.

По думите му главният спор по време на договарянията е дали Вебер да стана ръководител на Екологичен потенциал и Тиберманс да бъде ръководител на Европейска комисия или противоположното.

Според него все още болшинство в Народното събрание могат да създадат социалдемократите и ЕНП, и в случай че се включат и либералите с позиция можело да стане работеща формула и да се подсигурява болшинство.

Припомняме, че по-рано дипломатически източници оповестиха пред " Ройтерс ", че Кристалина Георгиева е водещ претендент за ръководител на Европейския съвет. Франс Тимерманс се спряга за ръководител на Европейската комисия, а Манфред Вебер - ръководител на Европейския парламент.

Евролидерите започнаха да разискват топ позициите на изключителна среща на върха, която стартира в неделя и продължи тази заран. В последна сметка бе взето решение диалозите да бъдат отсрочени за вторник сутринта. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР