Премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че Израел ще обмисли малки тактически

...
Премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че Израел ще обмисли малки тактически
Коментари Харесай

Израел ще обмисли тактическо спиране на боевете в Газа, за да позволи навлизане на помощ

Премиерът Бенямин Нетаняху съобщи, че Израел ще обмисли " дребни тактически паузи " в борбите, с цел да улесни навлизането на помощ или излизането на заложници от линията Газа, само че още веднъж отхвърли апелите за преустановяване на огъня макар интернационалния напън, предава Ройтерс.

След като обкръжиха гъсто популации град Газа в северната част на анклава, където е основана ислямистката формация Хамас, израелската войска съобщи, че е превзела бойна база и е подготвена да нападна бойци, криещи се в лабиринт от подземни тунели.

Здравните управляващи в Газа споделят, че израелското нахлуване е умъртвило повече от 10 000 палестинци, в това число към 4100 деца.

И Израел, и Хамас отхвърлиха възходящите апели за прекъсване на боевете. Израел твърди, че първо би трябвало да бъдат освободени заложниците. Хамас споделя, че няма да ги освободи, нито да спре да се бие, до момента в който Газа е атакувана.

Нетаняху сподели, че общото преустановяване на огъня ще попречи на военните старания на страната му, само че прекъсването на боевете по филантропични аргументи, концепция, подкрепяна от основния съдружник на Израел, Съединените щати, ще продължи да се преглежда въз основа на събитията.

„ Що се отнася до дребните тактически паузи – час тук, час там – имали сме ги и преди. Предполагам, че ще проверим събитията, с цел да дадем опция на артикули, филантропични артикули да влязат или нашите заложници, обособени заложници, да напусне ", съобщи Нетаняху пред ABC News в понеделник. „ Но не мисля, че ще има общо преустановяване на огъня ", добави той.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разиска сходни паузи и вероятни освобождавания на заложници в телефонен диалог с Нетаняху в понеделник, като повтори поддръжката си за Израел, като в същото време акцентира, че той би трябвало да пази цивилни, сподели Белият дом. Подобно на Израел, Съединени американски щати се притесняват, че Хамас ще се възползва от цялостното преустановяване на огъня, с цел да се прегрупира.

Нетаняху сподели, че когато спорът завърши, той счита, че " Израел ще носи отговорност за цялостната сигурност (в Газа) за неустановен интервал от време, тъй като видяхме какво се случва, когато нямаме тази отговорност за сигурността. "

Призовавайки за незабавно преустановяване на огъня, генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш предизвести в понеделник, че Газа се трансформира в " гробище за деца ".

„ Наземните интервенции на израелските отбранителни сили и продължаващите бомбардировки удрят цивилни, лечебни заведения, бежански лагери, джамии, църкви и уреди на Организация на обединените нации – в това число убежища. Никой не е в сигурност “, сподели Гутериш пред кореспонденти. „ В същото време Хамас и други бойци употребяват цивилни като живи щитове и не престават да изстрелват безсистемно ракети към Израел “, добави той.

Международни организации обявиха, че лечебните заведения не могат да се оправят с ранените и храната и чистата вода са на привършване, а доставките на помощ са незадоволителни. " Нуждаем се от неотложно филантропично преустановяване на огъня. Минаха 30 дни. Стига толкоз. Това би трябвало да спре в този момент ", се споделя в изказване на ръководителите на няколко органи на Организация на обединените нации в понеделник.

Стотици протестиращи, доста от групата Еврейски глас за мир, проведоха седяща проява в понеделник пред Статуята на свободата в Ню Йорк, призовавайки за преустановяване на огъня и свободна Палестина.

Видео в обществените медии демонстрира тълпи от деятели, седнали в основата на статуята, скандиращи „ Никога повече за никого, в никакъв случай повече не е в този момент “, повтаряйки еврейския зов за събиране след Холокоста.

Израелската войска разгласява в понеделник видеозапис на танкове, движещи се през бомбардирани улици и групи войски, движещи се пешком. От армията споделят, че са обкръжил град Газа, отрязвайки северните елементи на тясната крайбрежна линия от юг.

На брифинг за пресата основният боен представител контраадмирал Даниел Хагари съобщи, че войските преследват полеви командири на Хамас, с цел да отслабят способността на бойците „ да правят контраатаки “.

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации заседава при закрити порти в понеделник. 15-членният орган към момента се пробва да реализира единодушие за резолюция, откакто не съумя четири пъти за две седмици да предприеме дейности. Дипломатите споделиха, че главната спънка е дали да се призове за преустановяване на огъня, преустановяване на военните дейности или филантропични паузи, с цел да се разреши достъп на помощ в Газа.

На среща на външните министри от водещите демокрации от Г-7 в Токио, външният министър на Япония Йоко Камикава сподели, че групата възнамерява да призове за пауза в боевете и разрешаване на филантропичен достъп до Газа.

Администрацията на Байдън е уведомила Конгреса на Съединени американски щати, че възнамерява трансфер на точни бомби за Израел на стойност 320 милиона $, сподели в понеделник източник, осведомен с проекта, предава Ройтерс.

Израел съобщи в понеделник, че нанася удари по цели на Хизбула в Ливан в отговор на залп от ракети, изстреляни по северните израелски градове. Израелската войска сподели, че е разкрила към 30 изстрелвания от Ливан за един час.

Подкрепяната от Иран Хизбула разменя огън с израелските сили през ливанско-израелската граница от 7 октомври в най-тежките борби там, откогато Хизбула и Израел водят война през 2006 година Хамас заяви, че е изстреляла 16 ракети към Нахария и южната част на Хайфа в Израел.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР