Нетаняху разговаря с Илон Мъск в Калифорния за антисемитизма на X

...
Премиерът Бенямин Нетаняху започва посещение в САЩ в Калифорния, за
Коментари Харесай

Премиерът Бенямин Нетаняху започва посещение в САЩ в Калифорния, за да говори за технологии и изкуствен интелект с бизнесмена милиардер Илон Мъск.

Израелският лидер публикува в понеделник в социалната медийна платформа X на Мъск, известна преди като Twitter, че планира да говори с главния изпълнителен директор на Tesla „за това как можем да използваме възможностите и да смекчим рисковете от AI за доброто на цивилизацията“.

Значителното посещение на Нетаняху в района на залива на Сан Франциско идва в момент, когато Мъск е изправен пред обвинения в толериране на антисемитски послания в социалната си медийна платформа, докато Нетаняху се сблъсква с политическа опозиция у дома и в чужбина. Протестиращите се събраха рано в понеделник пред фабриката във Фримонт, Калифорния, където Tesla произвежда колите си.

Видео потокът на живо започна малко преди 9:30 сутринта с Нетаняху и изпълнителния директор на Tesla. Официалният акаунт на Нетаняху X публикува, че той провежда „разговор един на един“ с Мъск. Броят на зрителите се движи около 700-800 души.

Двамата започнаха с шега за deepfakes и бързо започнаха дискусия за изкуствения интелект като едновременно благословия и проклятие за човечеството.

Нетаняху каза, че важен въпрос за по-напредналия AI е: „Как да накараш международния режим да контролира това нещо?“

Той каза, че започва, като накара държави-съмишленици да се съгласят с етичен кодекс и кодекс на поведение за насърчаване на ползите и „ограничаване на проклятията“, но каза, че все още ще има нужда от „полиция на планетата“ срещу измамници актьори.

Разговорът в свободен стил, който включваше шеги и от двамата мъже, скоро се обърна към свободата на словото и антисемитизма, като Нетаняху каза на Мъск, че се надява, че в рамките на Първата поправка може да намери начин да овладее анти- Семитизъм и други форми на омраза в неговата социална медийна платформа.

„Насърчавам ви и ви призовавам да намерите баланса. Това е трудно“, каза Нетаняху.

Мъск отговори, че е „донякъде против всичко, което насърчава омраза и конфликти“, съобщава The Washington Post. Той добави, че е „за това, което развива цивилизацията и което в крайна сметка ни кара да станем космическа цивилизация“ и че „не можем да направим това, ако има много вътрешни борби, омраза и негативност“. Така че очевидно съм против антисемитизма.“

Мъск каза, че със 100 милиона до 200 милиона публикации на X на ден, „някои от тях ще бъдат лоши“. След това той повтори политиката на платформата да не насърчава или засилва речта на омразата.

При Мъск бившият Twitter промени правилата си, така че неприемливите публикации обикновено не се премахват, но вместо това тяхната видимост е ограничена, така че хората трябва да го търсят, ако искат да го видят. Мъск нарича това „свобода на словото, а не свобода на достъп“.

„Засилена“ реч на омразата

Мъск е изправен пред обвинения, че толерира антисемитски послания в своята социална медийна платформа. Антиклеветническата лига, видна еврейска организация за граждански права, обвини Мъск, че е позволил антисемитизма и речта на омразата да се разпространяват в X. Нейният директор Джонатан Грийнблат каза, че Мъск е „разширил“ посланията на неонацистите и привържениците на бялото превъзходство които искат да забранят лигата, като се ангажират с тях наскоро на X.

В публикация от 4 септември Мъск твърди, че лигата „се опитва да убие тази платформа, като лъжливо обвинява нея и мен, че сме антисемитисти“. В други публикации той каза, че лигата е отговорна за 60 процента спад в приходите на X.

Групата се срещна този месец с главния изпълнителен директор на X, Линда Якарино. И Мъск, и Якарино наскоро публикуваха съобщения, че се противопоставят на антисемитизма.

Срещата на Нетаняху с Мъск идва на фона на деветмесечни демонстрации на израелци срещу плана на техния министър-председател да преразгледа съдебната система на страната. Тези протести се разпространиха в чужбина, като групи от израелски емигранти организираха демонстрации по време на посещенията на Нетаняху и други членове на неговия кабинет.

Нетаняху казва, че планът за съдебна реформа е необходим, за да се ограничат правомощията на неизбраните съдии, за които той и съюзниците му казват, че са либерални и прекалено намесени. Критиците казват, че планът му е заграбване на власт, което ще разруши системата на контрол и баланс в страната и ще я тласне към автократично управление.

Водещи фигури във влиятелната високотехнологична общност на Израел изиграха важна роля в протестите. Те казват, че отслабването на съдебната система ще навреди на бизнес климата в страната и ще отблъсне чуждестранните инвестиции. Валутата на Израел, шекелът, се срина в стойността си тази година в знак на отслабване на чуждестранните инвестиции.

Източник: Al Jazeera, AP
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР