Премиерът Андрей Пленкович ще се кандидатира за трети мандат на

...
Премиерът Андрей Пленкович ще се кандидатира за трети мандат на
Коментари Харесай

Корупционни скандали заплашват властта на хърватските консерватори

Премиерът Андрей Пленкович ще се кандидатира за трети мандат на парламентарните избори в Хърватия идната седмица, само че социологическите изследвания сочат, че неговата консервативна партия ХДС ще загуби болшинството си след поредност от корупционни кавги , предава Ройтерс.

Ако резултатът сложи на власт водена от социалдемократите коалиция, това може да промени позицията на балканската страна по значими въпроси като поддръжката за Украйна във войната й с Русия.

Основният противник на Пленкович, президентът Зоран Миланович , който сподели, че ще подаде оставка, с цел да оглави началник на държавното управление, в случай че неговата Социалдемократическа партия (СДП) завоюва, се опълчва на помощта за Украйна за разлика от болшинството държави-членки на Европейски Съюз.

За доста хървати обаче преобърнатата вътрешна политика на страната наподобява по-голям проблем.

ХДС (Хърватски либерален съюз), който господства политиката от независимостта на Хърватия от разпадащата се федерална Югославия през 1991 година, следи присъединението й към Европейски Съюз и еврозоната, както и туристическия взрив по нейното зашеметяващо адриатическо крайбрежие.

През януари междинната заплата е повишена с 8,6% по отношение на същия месец на 2023 година, а Хърватия регистрира стопански напредък от 2,8% предходната година, много над междинното за 27-те страни в Европейски Съюз.

Но съпротивата против " модела на корупция и непотизъм " по време на мандата на Пленкович, набъбна. Той отхвърля да е направил корист, само че репутацията му е потърпевша.

Последното изследване преди изборите на 17 април, оповестено по държавната телевизия в сряда, сподели, че ХДС може да бъде върнат до 60 места от 66 в този момент в 151-местния парламент .

Това ще коства на ХДС слабото болшинство, което поддържа с спомагателни 11 места, държани от съдружници от малцинството и диаспората.

Последното изследване сподели, че СДП ще завоюва 44 места, три повече от 2020 година, като дясното антиимиграционно придвижване " Домовински покрет " е на трето място с 14 места, а екологичната партия " Можем " с девет.

За да смъкват ХДС, десните и зелените биха могли да влязат в нова коалиция, водена от СДП, включваща етнически малцинства и депутати от диаспората, на които е обезпечена роля в държавното управление съгласно хърватското законодателство.
 Конституционен съд попари желанието на президента на Хърватия да взе участие в парламентарните избори
Конституционен съд попари желанието на президента на Хърватия да взе участие в парламентарните избори

Това е допустимо само, в случай че Зоран Миланович подаде оставка като президент

" Обобщавайки мандата на Андрей Пленкович, общо към 30 министри напуснаха държавното управление (за осем години) заради корупция и това беше употребявано от опозицията в акцията ", сподели Иван Римац, професор по право в Загребския университет.

" Имаше афери, свързани със корист със средства от Европейски Съюз, загуби в обществени компании ", сподели Римац.

В един подобен случай следствие на Европейската прокуратура докара до ареста през ноември на 29 души, в това число декана на факултета по геология на Загребския университет, за хипотетично пране на пари, обвързвано с непозволеното потребление на фондовете за развиване на Европейски Съюз.

" Когато след 17 април получим шанса да съставим държавно управление, Хърватия няма да е същата, освен тъй като няма да има (държавна) кражба, само че тъй като ще се погрижим за същинските проблеми, пред които са изправени нашите жители ", сподели президентът на СДП Педжа Гърбин, намеквайки за инфлацията и дефицита на налични жилища.

Голям антиправителствен митинг беше извършен през февруари, когато се появи преписка сред основния прокурор Иван Турудич и някогашен държавен чиновник, разследван от Хърватската работа за битка с корупцията и проведената престъпност. Турудич, който по това време беше върховен арбитър, отхвърли да е направил нарушаване.

" Дори да е имало неточности, ние ги поправяме ", сподели Пленкович пред последователи на протест в Загреб по-рано този месец, " и това, което имаме, е сила, възторг, лоялност и обич към нашата татковина ".
 Парламентът в Хърватия се разпусна, страната се готви за нови избори
Парламентът в Хърватия се разпусна, страната се готви за нови избори

Датата за парламентарният избор към момента не е определена
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР