Премиера на романа от Христо Добротинов „Светулките ще ти покажат

...
Премиера на романа от Христо Добротинов „Светулките ще ти покажат
Коментари Харесай

Премиера на исторически роман от Христо Добротинов

Премиера на романа от Христо Добротинов „Светулките ще ти покажат пътя“ (ИК Хермес) ще се състои през днешния ден от 18 часа в Гринуич център в София (бул. Витоша 37).

За книгата, затворила цялостен исторически век – българския ХХ в., ще приказва Антон Баев.

„Добротинов избира високите и трагични пулсации на българския ХХ в. Първо – войните, след това деветосептемврийския прелом, след това – разлома 1989-90-та. Между тях линейното време минава сгъстено най-вече през крушенията на хрумвания, идеали, персонална и историческа орис.

Този избор носи своите опасности, несъмнено, защото всеки евентуален четец си има своя визия за въпросните високи исторически точки и ще съвпадне ли тя с тази на писателя, е тествания и за двамата. И тук, коства ми се, се крие първият триумф на романа на Христо Добротинов – в това, че „ Светулките ще ти покажат пътя “ не е роман за българската история, а роман за повторенията в историята, в частност повторенията в повратите на българския ХХ в. Паралелът сред върховете и пропастите, сред хребетите и низините, е това, което е вътрешност на романовото време в „ Светулките ще ти покажат пътя “ – написа за романа Антон Баев и го подрежда измежду най-хубавите български романи в последно време.

Заповядайте!
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР