Преместването на военен паметник край Граничен пункт “Станке Лисичково разгневи

...
Преместването на военен паметник край Граничен пункт “Станке Лисичково разгневи
Коментари Харесай

Преместването на военен паметник край ГКПП Станке Лисичково разбуни духовете в Благоевград

Преместването на боен монумент край Граничен пункт “Станке Лисичково ” разгневи редица локални организации и сдружения в Благоевград, осведоми Българска национална телевизия. Монументът е повдигнат в памет на починали по времето на Втората международна война поданици на Горна Джумая - сегашен Благоевград, а преместването му, съгласно недоволните е вандалски акт и поругаване на българската история.

 

Паметникът на починалите по времето на Втората международна война поданици на Горна Джумая е изместен на към километър от остарялото му място след началото на ремонта на граничния пункт. Оставен е до пътя, обкръжен от тонове земна маса.

 

" Това, което ме шокира в петък, когато минахме от тук, спряхме, паметникът беше съвсем целият покрит с пръст, нямаше достъп и багера беше до него. Имах възприятието, че след няколко дни ще бъде напълно затрупан ", сподели Здравка Чимева – съдружие " Ние дамите ".

 

" Преди месеци аз разговарях с Гранична полиция, от там споделиха, че ще бъде изместен малко, с цел да се ремонтира, само че виждаме, че е пренебрегнат тука на километър и половина от това място ", сподели полк. Иван Петров – ръководител на Сдружението на офицерите от запаса.

 

След редица сигнали до Агенция " Митници ", регионалният шеф на Благоевград и Районната прокуратура, паметникът е обезопасен с железни огради. А с локалните сдружения, подали сигналите, се свързал и представител на компанията реализатор.

 

" И той сподели, че след привършване на ремонта, ще възстановят паметника и ще го инсталират там, където му е мястото ", сподели още Здравка Чимева – съдружие " Ние дамите ".

 

От Агенция " Митници " прецизират, че монументът е бил изместен до най-близкото обезопасено място, с цел да се избегне нарушение на неговата структура. След като ремонтът на граничния пункт завърши, паметникът ще бъде върнат на остарялото място.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР