Премахването на всички ограничения, свързани с COVID-19, не е рационално.

...
Премахването на всички ограничения, свързани с COVID-19, не е рационално.
Коментари Харесай

Проф. Момеков за постковид симптомите: Могат да възникнат мултиорганни ефекти или автоимунни състояния

Премахването на всички ограничавания, свързани с COVID-19, не е рационално. Това е мнението на ръководителя на Българското научно сдружение по фармация проф. Георги Момеков.

„ Развитието на пандемията от COVID-19 по региони ще зависи от имунизационното покритие и безспорно в страни с незадоволително покритие и на процедура нулев интерес към бустирането ще има нови талази “, счита професорът. По думите му премахването на всички ограничавания не е рационално, изключително поради следените в Китай тревожни растежи в заболяемостта през последните седмици и опасенията, че още веднъж ще има транспорт на огромен брой инфекции и евентуално нови разновидности на вируса. „ Това е заплаха, която ни е мъчно да оценим поради мащабите на тази голяма страна и интензивността на пътуванията, изключително в подтекста на неотдавна отминалата китайска нова година “, предвижда проф. Момеков по отношение на развиването на COVID-19 в идващите месеци.

Проф. Момеков е измежду десетките експерти, които се включиха в самодейността „ Ти решаваш “ на Българския Червен кръст. Тя сплотява лекари, вирусолози, имунолози, общопрактикуващи експерти, учени, преподаватели и други експерти от цялата страна в общо изпитание да бъде предоставяна вярна и научно потвърдена информация по отношение на развиването на вируса, методите за предотвратяване, следствията от прекаран COVID-19, и всичко друго, належащо на всеки човек, с цел да вземе осведомено решение дали да си сложи ваксина или не.

Относно постковид признаците, проф. Момеков смята, че при някои хора, изключително тези, които са имали тежко първично преболедуване от COVID-19, могат да зародят мултиорганни резултати или автоимунни положения със признаци, продължаващи седмици, месеци или даже години, откакто е бил прекаран COVID-19. „ Мултиорганните резултати могат да обиден доста органи и системи, в това число сърцето, белия дроб, бъбреците, кожата и мозъка. В резултат на тези резултати хората, които са боледували от COVID-19, може да са по-склонни да развият нови положения като диабет, сърдечни болести, тромбоза или неврологични положения спрямо хората, които не са боледували от COVID-19 “, разяснява проф. Момеков.

Той счита, че имунизацията против COVID-19 провокира по-предсказуем имунен отговор, в сравнение с инфектирането с вируса, който предизвиква COVID-19. „ Поставянето на ваксина против COVID-19 дава на множеството хора високо равнище на отбрана против вируса и може да обезпечи спомагателна отбрана за хора, които към този момент са имали COVID-19 като понижава и честотата и тежестта на постковидните признаци “, безапелационен е професорът. Той цитира и изследване, което е посочило, че при хората, които към този момент са имали COVID-19 и не се имунизират след оздравяването си, вероятността да се разболеят още веднъж от COVID-19 е над 2 пъти по-голяма, в сравнение с при тези, които се имунизират след оздравяването си. „ Всички ваксини против COVID-19, налични сега в Европейски Съюз, са ефикасни за попречване на вируса и имат добре проследен профил на сигурност. Преболедуването може да обезпечи известна отбрана от бъдещи болести. Това от време на време се назовава " натурален имунитет ", само че равнището на отбрана, което хората получават от COVID-19, може да варира според от това какъв брой леко или тежко е било болестта им, какъв брой време е минало от заразяването им и от възрастта им “, прецизира проф. Момеков. Ваксинирането ви може да защищити и хората към вас, изключително хората с нараснал риск от тежко заболяване от COVID-19 “, споделя още той.

Проф. Георги Момеков, дф е ръководител на Българското научно сдружение по фармация и началник на катедра „ Фармакология, фармакотерапия и токсикология “ при Фармацевтичен факултет на МУ, София. Има магистърска степен по фармация от 1998 година, и има добита компетентност по „ Клинична фармация “ и по „ Фармакология и фармакотерапия “ (ФФ, МУ-София). През 2007 година пази дисертационен труд за придобиване на Общински народен съвет " Доктор " по научна компетентност „ Фармакология (вкл. фармакокинетика и химиотерапия) “, а през 2019 година пази дисертационен труд за Народно събрание „ Доктор на науките “, по същата докторска стратегия. Преподава наложителните дисциплини – „ Фармакология “, „ Фармакотерапия “, „ Проблемни случаи във фармакотерапията “, както и свободно изборните дисциплини „ Химиотерапия “ и „ Клетъчна и молекулярна фармакология “. Член е на научните сдружения по фармакология и по токсикология. Има добита компетентност по клинична фармация и голям брой специализации у нас и в чужбина. Той е съавтор на над 250 научни изявления (150 от които в списания с импакт фактор), над 50 глави от учебници и монографии, един патент и едни потребен модел. Трудовете му са представени над 3000 пъти (h-индекс 30).

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР