Прекратяването на огъня изглежда предотвратява войната между Армения и Азербайджан, но за какво е спорът за Нагорни Карабах?

...
Лондон - Ден след като Азербайджан започна офанзива в оспорвания
Коментари Харесай

Лондон - Ден след като Азербайджан започна офанзива в оспорвания регион Нагорни Карабах, етническите арменци там казаха, че са съгласни условията за прекратяване на огъня, предложени от Русия. Условията включват пълно разоръжаване на местните карабахски сили.

Но експлозии все още могат да се чуят в столицата на Нагорни Карабах след влизането в сила на прекратяването на огъня, според партньорската мрежа на CBS News BBC News. По-долу можете да разгледате какво стои зад дълго тлеещия конфликт, отнел хиляди животи в региона.

Какво е Нагорни Карабах?

Нагорни Карабах е регион, който лежи между Армения и Азербайджан. Той се намира в рамките на международно признатите граници на Азербайджан, но е населен предимно с етнически арменци.

нова „местна антитерористична“ военна операция в региона, изискваща разпускането на непризнатото проарменско правителство. Официални лица в Нагорни Карабах казаха, че най-малко 32 души са били убити при последното насилие и още 200 са ранени.

Азербайджан каза, че официални лица ще се срещнат с арменските представители на Нагорни Карабах, за да обсъдят „въпроси за реинтеграция“ на Четвъртък.

Какви роли играят другите големи сили?

Минската група — част от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), съпредседателствана от Русия и Съединените щати и Франция — е създадена през 1994 г., за да се опита да сложи постоянен край на конфликта. Тя има властта да организира преговори между Армения и Азербайджан.

След неуспешни опити и на тримата съпредседатели на Минската група, Русия най-накрая посредничи при прекратяването на огъня от 1994 г., което спря боевете, както и в крайна сметка посредничи за сделка, която спря подновените враждебни действия през 2020 г.

Като част от тази сделка от 2020 г. Русия, която е ангажирана по силата на договора да защитава Армения в случай на военна ескалация, каза, че ще изпрати мироопазващи сили да патрулират в коридора между Нагорно- Карабах и Армения. Но през последните месеци Армения се оплака, че Русия не е направила достатъчно, за да защити етническите арменци в региона или да гарантира, че коридорът остава отворен за стоки от първа необходимост, за да достигнат до населението.

Съединените щати бяха гласни в подкрепата си за Армения през последните години, но нейният съюзник в НАТО Турция обеща да подкрепи Азербайджан, ако избухне конфликт в региона.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР