Прекратеното през 2022 г. мирно споразумение между Русия и Украйна

...
Прекратеното през 2022 г. мирно споразумение между Русия и Украйна
Коментари Харесай

Песков: Прекратеното мирно споразумение от 2022 г. може да бъде основа за нови преговори

" Прекратеното през 2022 година спокойно съглашение сред Русия и Украйна може да бъде основа за нови договаряния, само че няма признаци, че Киев е подготвен за това ", съобщи прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков.


Президентът Владимир Путин нееднократно е казвал, че Русия и Украйна са били на прага да договорят съглашение за преустановяване на военните дейности на договарянията в Истанбул през април 2022 година, само че че Украйна се е отдръпнала от него, откакто съветските войски са отстъпили от непосредственост до Киев.

Смята се, че договорката е включвала клаузи, изискващи от Украйна да одобри геополитически безпристрастен статут и да не се причислява към НАТО, да ограничи числеността на въоръжените си сили и да даде специфичен статут на Източна Украйна - все условия, на които украинският президент Володимир Зеленски ясно съобщи, че се опълчва.

През последните дни Путин още веднъж повдигна тематиката за евентуални мирни договаряния и сподели, че е отворен за " реалистични договаряния ". Но той се опълчва на двудневната конференция на високо ниво, която ще се организира в Швейцария през юни по самодейност на Украйна. Според Путин срещата не регистрира новите действителности, в това число анексирането на нови територии в Украйна от страна на Москва.

Зеленски, който на 12 април се срещна със студенти в Западна Украйна, наподобява изключи опцията да употребява договарянията от 2022 година като основа за по-нататъшни полемики. Той изясни, че тогавашните срещи не са били диалози в същинския смисъл на думата.

Украинският президент отговори с " не " на въпроса дали договарянията през 2022 година в Беларус и Турция са имали капацитет да спрат войната, заяви " Ройтерс ".

" Преговорите са, когато две страни желаят да реализират съглашение. Има разнообразни аспекти, само че когато има две страни ", сподели той във видеоклип, оповестен на уеб страницата му.

" Но когато едната страна във всеки случай, без значение от страната или града, ви слага ултиматум, това не са договаряния ", добави президентът.

Високопоставен украински чиновник призна, че двете страни са били покрай съглашение в Турция през 2022 година, само че уточни, че Киев не е подхванал по-нататъшни дейности по предлагането, тъй като не има вяра, че съветската страна ще извърши каквото и да е сделка.

Песков, представителят на Путин, добави, че доста неща са се трансформирали от 2022 година насам, в това число " присъединението към съветската територия на четири нови района " - отпратка към окупираните украински територии.

На въпрос дали Москва е усетила подготвеност от украинска страна за възобновянване на диалозите, Песков отговори: " Не, не усещаме такава подготвеност. " /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР