Прекрасни дни“ е най-новата перла в богатата филмография на легендата

...
Прекрасни дни“ е най-новата перла в богатата филмография на легендата
Коментари Харесай

Прекрасни дни на Вим Вендерс и Присила на София Копола в програмата на СФФ

„ Прекрасни дни “ е най-новата перла в богатата филмография на легендата Вим Вендерс. В Кан филмът бе номиниран за „ Златна палма “ и почетен с премията на Екуменическото жури, а Коджи Якушо получи наградата за най-хубав артист. Филмът е и измежду кандидатите за Оскар за най-хубав интернационален филм. Сюжетът наблюдава един чистач на тоалетни в Япония, който пътува сред другите си работни места, а саундтракът на живота му е формиран от класическа рок музика, подбрана персонално от Вендерс.

„ Режисьорът ловко построява видимо простата конструкция на кино лентата, наблюдавайки дребните детайлности от ежедневната рутина с емпатия, топлина и схващане, а те последователно, съвсем незабележимо усилват прочувствената мощ на описа. Той е обезоръжаващ с безспорната липса на цинизъм – неповторима творба на умел занаятчия, който дълго и надълбоко е размишлявал върху всичко, което придава смисъл на живота ни., “ написа Дейвид Руни за „ The Hollywood Reporter “.  

С влиятелната премия „ Купа Волпи “ за най-хубава актриса, присъдена на изящната Кейли Спейни, новият филм на София Копола „ Присила “ концентрира интереса на киноманите още от премиерата в програмата на Венецианския фестивал, където получи номинация за „ Златен лъв “. До момента Спейни има 10 номинации за своето преобразяване в обичаната Присила на „ Краля на рока “ Елвис Пресли.

София Копола основава сюжета по биографията „ Elvis and Me “ с благословията на Присила Пресли и съавторката на книгата Сандра Хармън, като в центъра на историята е почтеното и чаровно младо момиче, в което се влюбва именития и неудържим Елвис. Тази предизвикателна роля е поверена на един от най-търсените млади артисти – Джейкъб Елорди. През гледната точка на обичаната на Елвис, Копола споделя за непознатата страна на един популярен американски мит. Историята за дългото ухажване и бурния брак на Елвис и Присила – от немската военна база до приказното имение в Грейсленд – е проницателен и конструиран с внимание към детайлите портрет на любовта, фантазията и славата

„ Бях разчувствана от записките на Присила Пресли за претърпяното от нея като млада жена в Грейсленд и се пробвах да пресъздам чувството да влезеш в света на Елвис и да го напуснеш, с цел да откриеш личния си живот. За мен като създател е значимо да покажа света през очите на героинята си, без да я съдя, “ споделя за работата по своя най-нов филм София Копола. „ Присила “ ще бъде филмът, който българската аудитория ще може да види в първа зала на НДК във вечерта на разпределяне на премиите на 28-ия София Филм Фест – 23 март, и американската церемония на фестивала.
създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР