Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в нефинансовия сектор в област Варна

...
Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в нефинансовия сектор в област Варна
Коментари Харесай

През 2020 г. област Варна се нарежда на пето място в страната по чуждестранни инвестиции

Преките задгранични вложения (ПЧИ) в нефинансовия бранш в област Варна към 31.12.2020 година възлизат на 1 487.9 млн. евро по настоящи цени, оповестяват от Национален статистически институт във Варна.

През 2020 година най-голяма е цената на направените директни задгранични вложения в промишлеността - 770.4 млн. евро. Следват бранша на услугите (търговия, ремонт на коли и мотоциклети, превоз, депозиране и пощи, хотелиерство и ресторантьорство) - 258.5 млн. евро, отрасъл " Операции с недвижими парцели “ - 239.3 млн. евро и бранш " Професионални действия и

научни изследвания; административни и спомагателни действия “ - 114.9 млн. евро.

Фиг. 1. Структура на директните задгранични вложения в предприятията от нефинансовия сектор към 31.12. в област Варна по стопански действия

В структурата на директните задгранични вложения по стопански действия през 2020 г. се следи нарастване на направените вложения в бранш " Операции с недвижими парцели “, като относителният им дял нараства с 2.1 пункта спрямо миналата година и доближава 16.1%.

Увеличава се и относителният дял на ПЧИ в бранша на услугите (търговия, ремонт на коли и мотоциклети, превоз, депозиране и пощи, хотелиерство и ресторантьорство) с 1.6 процентни пункта, в бранш " Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения “ с 1.2 процентни пункта и в индустрията с 0.6 процентни пункта. Намалява

относителният дял на ПЧИ в бранш " Строителство “ с 4.4 процентни пункта и в отрасъл  " Професионални действия и научни изследвания; административни и спомагателни действия “ с 1.3 процентни пункта спрямо 2019 година.

През 2020 година област Варна се подрежда на пето място в страната (след София (столица), Бургас, Пловдив и София) по мярка на директните задгранични вложения. Техният дял в общия размер за страната е 5.5% и надлежно 66.2% за Североизточния регион.

В рамките на региона с максимален размер на направените задгранични вложения е община Девня със 774.4 млн. евро, следвана от община Варна с 610.7 млн. евро. Двете общини заедно формират 93.1% от общия размер на ПЧИ в региона.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР