Прекъсването на научните връзки щяло да навреди на странатаНаучната общност

...
Прекъсването на научните връзки щяло да навреди на странатаНаучната общност
Коментари Харесай

Американски учени настояват САЩ да не спират партньорството с Китай

Прекъсването на научните връзки щяло да навреди на страната

Научната общественост в Съединени американски щати вижда негативи от спиране на съдействието с Китай
(снимка: CC0 Public Domain)

Над 1000 американски учени излязоха с апел против спиране на научното съдействие на Съединените щати с Китай, като разследване от комерсиалната война, която двете водещи стопански системи в света водят от няколко години.

Споразумението за научно-техническо съдействие сред Съединени американски щати и Китай е подписано още през 1979 година, след определяне на дипломатически връзки, и от този момент се възобновява на всеки пет години, отбелязва Nikkei Asian Review. През юни тази година деятели измежду американските законодатели приканиха управляващите на страната да спрат тази процедура, само че единствено за седмица научната общественост на Съединени американски щати събра повече от хиляда подписа в поддръжка на удължаването на съглашението с Китай.

Отвореното писмо до президента Джо Байдън е написано от двама професори от Станфордския университет и подписано от повече от 1000 американски учени от локални университети. Само посредством съдействие с сътрудници от Китай и други страни, както означават създателите на писмото, може да се реализира прогрес в проучванията в региона на естествените науки и да се образова идващото потомство теоретичен личен състав.
още по темата
Миналата сряда Държавният департамент на Съединени американски щати съобщи, че управляващите на страната обмислят удължение на съглашението с Китай с най-малко още шест месеца. В същото време ще продължи работата с Пекин за допълнение и подсилване на наредбите на съществуващото съглашение.

Според създателите на писмото, през последните повече от четиридесет години от съглашението сред Съединените щати и Китай са се формирали мощни и продуктивни връзки сред членовете на научната общественост в двете страни, както и продан на опит в просветителната сфера, което в последна сметка е донесло на Съединени американски щати „ невероятни изгоди “.

Учените предизвестяват, че спирането на връзките с Китай посредством научно съдействие ще нанесе непоправима щета на личните проучвания на Съединени американски щати и на работата на просветителните институции в страната. Удължаването на съглашението, означават създателите на писмото, е в полза на самите Съединени американски щати, даже без оглед на желанията на китайската страна.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР