Прекъсване на сътрудничеството с Международния валутен фонд заплашва Украйна с

...
Прекъсване на сътрудничеството с Международния валутен фонд заплашва Украйна с
Коментари Харесай

Украински министър: Без помощ от МВФ ще фалираме

Прекъсване на съдействието с Международния валутен фонд заплашва Украйна с банкрут. Това съобщи в изявление пред изданието „ Обозреватель “ министърът на обществената политика на страната Андрей Рева, предава " Фокус ".

„ Ако прекъсваме съдействието с фонда, те са ни споделили: " Нямаме въпроси, тогава ни върнете парите ". И тогава ще ни се наложи или да вземем средства от бюджета, или да обявим банкрут “, съобщи министърът.

Рева се разгласи за продължение на съдействието с Фонда. „ Правилният излаз е да проведем промени и да се прекредитираме, с цел да не усети стопанската система върху себе си бремето на външните изплащания “, съобщи той.

Четиригодишната помощна стратегия на МВФ планува отделянето на Киев на $17,5 млрд $. През март 2015 година Украйна получи първия транш от 5 милиарда $, а през август с.г. и втория, на стойност $1,7 милиарда През 2016 и 2017 страната получи по един транш, по $1 млрд всеки.

Президентът на страната Петро Порошенко заяви в петък, че Киев е извършил на 80% своите отговорности пред МВФ и чака следващия паричен превод до април т.г.

По-рано заместник-директорът на Националната банка на Украйна Дмитрий Сологуб съобщи, че Украйна може да приключи съдействието си с МВФ, в случай че до юли не получи следващия транш.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР